Uklarhet om innsideinformasjon

700

Da Fondsfinans bygget opp aksjeblokken som seinere ble solgt til Marine Harvest, oppfattet flere investorer at de gjorde seg selv til innsidere i Grieg Seafood-aksjen.

Marine Harvest gikk 7. november fra å eie null aksjer til å bli nest største eier i Grieg Seafood. Aksjeblokken på nær 26 prosent ble formidlet av meglerhuset Fondsfinans, og prisen Marine Harvest betalte pr aksje var 22 kroner – syv kroner over det aksjen ble omsatt for på Oslo Børs, skriver DN.

Fondsfinans skal ha startet prosessen med å skaffe til veie Grieg Seafood-aksjer allerede i september, da meglerhuset kontaktet utvalgte Grieg Seafood-aksjonærer og ba om fullmakt til å selge aksjene deres dersom de fikk et bud mellom 22 og 24 kroner.

For at aksjonærene skulle få denne prisen måtte salget skje gjennom Fondsfinans, og fullmakten gjaldt til jul. De som takket ja, ble ifølge DN ikke skrevet opp på noen innsiderliste. Det var det ifølge Fondsfinans-partner Tore Jan Søraa igjen grunn til å gjøre.

– Vi hadde ikke noen kjøpsordre for noen og satt ikke på noe innsideinformasjon. Aksjonærene som Fondsfinans kontaktet, ble derfor ikke ført opp på noen innsiderliste. Vi var ute i markedet for å se om det kunne være noen interesse for å selge Grieg-poster på nivå med vår verdivurdering. Det var det ikke, forteller Søraa.

Han forklarer til DN at etter noen skuffende kvartalsresultater nedjusterte deres analytikere kursmålet på aksjen med én krone, og da fikk de en større salgsordre.

– Vårt første kontaktpunkt med Marine Harvest var torsdag 7. november, da vi la ut en større blokk i Grieg Seafood for salg, sier Søraa til avisen.

En av aksjonærene som fikk salgstilbud i september sier til DN at han oppfattet at han ved å skrive under på fullmaktsskjemaet gjorde seg selv til innsider, og avisen viser til at denne oppfatningen deles av flere.

Kommunikasjonssjef ved Oslo Børs Geir Harald Aase sier til DN at kunnskap om at det samles en aksjeblokk teoretisk sett er innsideinformasjon.