Vil redusere produksjonen

432

Oppdrettsjef Jose Miguel Burgos i Subpesca mener den beste måten å styrke fiskehelsesituasjonen i chilenske oppdrettsanlegg er å redusere landets lakseproduksjon. Organisasjonen estimerer en nedgang i landets produksjon av laksefisk fra 2013 til 2014. 

Subpesca etablerer rammebetingelsene for landets oppdrettsvirksomhet – ikke ulikt Fiskeridirektoratets rolle i Norge.

2012 var toppåret for Chile med en samlet produksjon av laksefisk, herunder atlantisk laks, coho og ørret, på i overkant av 800.000 tonn. For 2014 forventer Subpesca en nedgang i produksjonen – til et sted rundt 750.000 tonn laksefisk. 2014 er med det forventet å følge 2013 som et år med nedgang i produksjonen. Hvordan fordelingen mellom atlantisk laks, ørret eller coho vil være, fremgår ikke av presentasjonen.

IMG_2698[1] IMG_2696[1]

– Dette er vårt estimater, understreker Burgos og viser at snittvektene har falt i fire år på rad for atlantisk laks i Chile.

– I 2011 var vi fornøyde med å se en god økning i smolt yield, sier han. – Men i 2012 og 2013 har de falt tilbake.

Subpesca har beregnet landets produksjonskostnader for laks før den store ILA-krisen i 2007-2008 var på 1,83 dollar per kilo. Nå ligger de på 3,63 dollar per kilo.

– Vi trenger ikke flere oppdrettsanlegg – vi trenger bedre oppdrettsanlegg. Det viktigste for å gjenvinne god fiskehelse er å redusere produksjonen. Vi har for mye fisk i et for lite område, sier han, og legger til at Subpesca vil flytte 500 oppdrettsanlegg i tiden fremover. I 2015 er planen å utstede 200 nye konsesjoner.

Burgos får støtte for sitt syn fra Cermaq toppsjef Jon Hindar.

IMG_2688[1] IMG_2683[1]

– Å gjenvinne lønnsomhet er fokus nummer én for oss her, sier Hindar til en lydhør forsamling. Omlag 40 deltakere er møtt opp ved første dag av Cermaqs «kapitalmarkedsuke». Hindar peker på at Cermaq vil gjenvinne god fiskehelse og, som en følge av det, lønnsomhet i Chile.

I konferanselokalene til Sheraton Santiago er nordmennene i klart flertall. Majoriteten av disse er søvndrukne og jet lagged ansatte i meglerhus, herunder SEB, Swedbank First Securities, Handelsbanken Markets, Nordea Markets, DNB Markets, Norne Securities, Fondsfinans, ABG Sundal Collier og Carnegie. På investorsiden er blant annet Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva representert. Av internasjonale meglerhus er den amerikanske storbanken Goldman Sachs og spanske Santander blant de fremmøtte.