Nå kan en endelig tjene penger på fisk i merder som er fysisk separert fra havet og villfisken.
Rapporteringssesongen er i full gang. Det renner inn med årsregnskaper, og fagpressen gjør sitt beste for å holde leserne ajour.
At 2018 ble et nytt kalasår, var knapt noen hemmelighet. Med en gjennomsnittlig laksepris på vel 59 kroner kiloet i fjor har de fleste av oppdretterne lagt frem driftsmarginer mellom 30 og 50 prosent.
Konkurransedyktig
Men denne uken tikket det inn to særlig interessante resultater.
Akvafuture og Nekton Havbruk driver begge med oppdrett av laks i lukkede anlegg i sjøen. Begge gikk i fjor i pluss for første gang – etter mange år med røde tall. Og begge oppnådde driftsmarginer på anstendige 15 prosent.
Det er naturligvis ikke sammenlignbart og konkurransedyktig med åpne anlegg i sjø, derom ingen tvil, men det er vesentlig bedre enn det en har sett av landbaserte oppdrettsanlegg. De sistnevnte har alle til gode å tjene penger – selv i dagens brennhete laksemarked.
Tørr grunn
En ensom svale gjør ingen sommer.
Akvafuture og Nekton Havbruk har holdt på i flere år, og har endelig karret seg på tørr grunn. Det kan være en engangshendelse eller det kan være en blivende tilstand. Begge to, som andre aktører med lukkede anlegg i sjø, fortjener arbeidsro og anledning til å gjenta suksessen. Først da vet vi om dette er en farbar vei og et konkurransedyktig alternativ til tradisjonelt sjøbasert fiskeoppdrett.
Selv om mange utålmodige oppdrettskritikere lenge har messet om at teknologien er velprøvd og kommersielt tilgjengelig og at det nærmest bare er å putte hele landets oppdrettsnæring i lukkede merder, i sjø eller på land, er det ikke til å legge skjul på at dette fortsatt er i FoU-kategorien. Det har vært utfordrende å få til, og har krevd både tid, tålmodighet, kompetanse og penger.
Separert fra havet
Ideen om null lus og rømt fisk er grei den, men haken har vært å tjene penger på det.
Enn så lenge er dette for solskinnsbutikk å regne. 15 prosent driftsmargin betyr at profitten er borte ved et 15 prosents prisfall. På en laksepris på 50 kroner kiloet går virksomheten med tap. Skal en få en anstendig avkastning på investert kapital, bør lakseprisen ikke bevege seg særlig mye ned fra dagens nivå.
Så får det bli opp til investorer, analytikere og banker å vurdere hvorvidt dagens prisleie er et langsiktig holdbart og sannsynlig nivå eller om det er resultatet av en midlertidig brems i den globale tilbudsveksten. Eller; de kan vente å se på om oppdretterne med lukkede anlegg kan klare å knipe enda noen kronestykker ned på produksjonskostnadene og med det videre styrke grunnlaget for drift.