Fremtiden i Vesterålen

437

– Oppdrettsnæringa er framtida for et Vesterålen som ikke får oljevirksomhet, sa Nordlaks-sjef Inge Berg, da han ga NHO-direktør Kristin Skogen Lund et lynkurs om norsk oppdrettsnæring.

Fredag kom hun til Nordlaks på Børøya for å lære om norsk oppdrettsnæring. Her møtte hun både toppsjef Inge Berg og flere ledere fra sjømatnæringa i Vesterålen, som Knut Roald Holmøy fra Eidsfjord Sjøfarm og Prestfjord As, Arne Otto Olsen fra Biomar og Åge Rusten fra Skretting, skriver Bladet Vesterålen.

Inge Berg tok henne med på rundtur i slakteriet, filetfabrikken, ventemerdene og fabrikken for marin olje:

– For ti år siden ble slik olje brukt til tilsetting i asfalt. Nå produserer vi verdifullt kosttilskudd for mennesker, konstaterte konsernsjef Inge Berg da han tok med NHO-sjefen i oljefabrikken.

Her produseres 10 tonn lakseolje hver dag. Men enda er det for lite til å få opp riktig lønnsomme volum.

– Likevel viser det mulighetene. Og det er bærekraftmessig rett å gjøre det, sa gründeren.

Han viste også direktøren i NHO hvor kompleks produksjonen er i et moderne lakseslakteri, der hver laks bedøves før den avlives og bløgges, og der laksen sorteres automatisk etter størrelse til ulike utnyttelser i ulike markeder, til fersk flyfrakt, rundfrysing og filetering i egen fabrikk. Transportbåndene går på kryss og tvers, roboter stabler paller, og det går ufattelige mengder fisk gjennom hver dag.

– Det må volum til for å kunne drive industrielt, slo Nordlaks-sjefen fast ifølge Bladet Vesterålen.

Han mener Nord-Norge framfor alt må få utnytte mulighetene i oppdrettsnæringa.

– Regjeringa har sagt nei til olje utenfor Vesterålen og Lofoten, men lovet å kompensere, påpekte Berg.

Han er ikke i tvil om hvilken næring som kan gi størst vekst:

– Kvitfisknæringa er begrenset av kvoter og reguleringer og kan ikke utvikles mer. Turismen i Nord-Norge er basert på dugnad og lite penger. Da gjenstår oppdrettsnæringa, konstaterte han.

– Potensialet er her. Hadde Nordland hatt samme tetthet av anlegg som Hordaland, ville vi hatt en produksjon som var like stor som totalproduksjonen av laks i hele Norge, sa Inge Berg.