Rollebyttet

619

I 1980 var omsetningen av oppdrettslaks såvidt over én prosent av den amerikanske villaksen. I løpet av de følgende 33 år har oppdrettslaksen utkonkurrert og marginalisert markedet for villaks.

Grossistomsetningen for hele Alaskas samlede laksefiskerier var 1,5 milliarder dollar i 2011, rapporterte nylig IntraFish’ engelskspråklige nettsted. De tunge fangstaktørene på fiskefeltene i Beringhavet legger ikke skjul på at de er godt fornøyde med inntjeningen. Halvparten av all villaks fiskes utenfor Alaska.

Pristager    

Det var en tid, der villaksprisene i Alaska satte prisen for all laks – både vill og oppdrettet. Det begynner å bli en stund siden.

019

Da SAS Cargo-direktør Egil Budde og et knippe norske fiskeeksportører i 1980 løp rundt på Manhattans restauranter for å markedsføre norsk oppdrettslaks, ble de møtt av hånlatter fra laksefiskerne i Alaska. Hvorfor i himmelens navn skulle noen betale i dyre dommer for flybåren, fersk oppdrettslaks? Det måtte da være mye bedre å holde seg til villaks som gratis ble dratt opp av sjøen? Den var riktignok ikke tilgjengelig fersk mer enn et par måneder i året, men frosne og hermetiserte lakseprodukter smakte da helt utmerket?

Nybrottsarbeid  

Markedet for oppdrettslaks anno 1980 var lite. Verdens samlede oppdrettsvolum var på skarve 7.500 tonn – fullstendig dominert av fargerike norske laksegründere. Villaksfiskeriene i det nordlige stillehav var på flere hundre tusen tonn. Oppdrett var ikke mye å bry seg om.

Det var før oppdretterne kunne garantere et, for alle praktiske formål, ubegrenset antall containere blodfersk, pre rigor-slaktet, filetert, skinn- og beinfri atlantisk laks levert just-in-time til et hvilket som helst bebodd sted på kloden. Hver dag. 365 dager i året.

Multimilliard dollar  

I 2013 ligger verdens lakseoppdrettere an til å selge to million tonn fisk til en verdi av 11,3 milliarder dollar.

Nå er rollene skiftet. Tilbudet av villaks er i beste fall konstant. Oppdrett øker. Raskt. Faktisk er det svært få andre matvarer som kan matche produksjonsveksten i fiskeoppdrett. Nå er det ikke villaksen som setter prisen for oppdrettslaksen. Rollene er skiftet. Villaks er blitt lillebror.