Sjøsetter smolt i lukket anlegg

768

Marine Harvest Norway har nå satt ut fisk i FoU- anlegget i Etne kommune. Den lukkede merden er levert av Aquafarm Equipment, og prosjektet støttes av Innovasjon Norge.

Marine Harvest Norway har i flere år arbeidet med løsninger for lukket produksjon av ”smålaks”, i systemer både på land og i sjø. Oppdrettslaksen tilbringer i dag den første delen av livet i lukkede anlegg på land frem til ca 100 gram.

Mandag ble det satt ut 200.000 fisk i anlegget. Fisken skal være der til våren, og vil deretter etter planen settes ut i kommersielle merder i sjø. Leder for prosjektet i Marine Harvest Norway, Ørjan Tveiten, forteller at alt gikk som planlagt:

– Utsettet gikk etter planen. Nå har vi 200.000 fisk på 100 gram svømmende rundt i glassfibermerden. Det blir spennende å se den biologiske prestasjonen til fisken, og hvordan merden fungerer teknisk.

Viktig prosjekt for å få mer kunnskap om ny teknologi

Hovedmålet for prosjektet er å utvikle en semi-lukket merd, og finne ut om det i stor skala er teknisk, biologisk, økonomisk og miljømessig mulig å produsere en stor settefisk i lukkede merder i sjø. Noe som igjen vil gi svar på hvorvidt tiden i åpne nøter i sjø for laks kan reduseres.

– Lukkede anlegg er ikke et alternativ til dagens produksjonsplattform, men kan, slik vi ser det, bli et supplement. Marine Harvest arbeider i dag med kontinuerlig forbedring av dagens teknologi og utvikling av ny teknologi. For oss er det viktig å prøve ut ny teknologi i praksis for å ha faktisk kunnskap i stedet for antagelser og synsing, sier Tveiten.

Marine Harvest ønsker ikke å øke det totale energiforbruket ved produksjon av fisk, og tror at sjøproduksjon med tradisjonell teknologi fremdeles vil være næringens hovedproduksjonsform. Selskapet ser likevel på lukket og semilukket produksjon av smolt og postsmolt både på land og i sjø fordi det kan gi redusert biologisk risiko, miljømessige gevinster og samtidig være økonomisk forsvarlig.

Aquafarm Equipment er ansvarlig for produktidé, konsept- og produktutvikling av den semi-lukkede merden (Neptun). Utviklingsarbeidet har pågått i nærmere 4 år i tett samarbeid med ingeniørfirmaet PDS Protek AS.

– Merden har så langt svart til forventningene og vi ser med spenning på fortsettelsen, sier daglig leder i Aquafarm Equipment, Atle Presthaug.

“Optimalisert postsmoltproduksjon”

Marine Harvest Norway er også eier av et annet stort forskningsprosjekt, og forskningen på selve fisken i den semi-lukkede merden skal utføres av dette prosjektet – «Optimalisert postsmoltproduksjon» (OPP), et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd, FHF, og et industrikonsortium. Prosjektet er eid av Marine Harvest, og Nofima er teknisk prosjektleder. Dette delforsøket gjennomføres av UNI Research, i samarbeid med Nofima, Universitetet i Bergen, UMB, NIVA, VI og Høgskolen i Bergen. I OPP skal det utvikles grunnleggende og anvendt kunnskap om hvorvidt tiden i åpne nøter i sjø for laks kan reduseres ved å øke tiden i kar på land eller i lukkede anlegg i sjø. Hovedpunktene i prosjektet er å kartlegge konsekvensene for fiskens ytelse, fysiologi, helse og produksjonskostnad.

Deler av dette prosjektet foregår i den lukkede merden i Etne der MHN nå har satt ut smolt. Resultatene fra dette og andre lignende FoU-prosjekter vil bli løpende vurdert i Marine Harvest.

Om IFU- prosjektet “semilukket oppdrettsmerd”

  • Samarbeid mellom Aquafarm Eqiupment og Marine Harvest Norway
  • 21.000 kubikkmeter vann
  • Diameter 40 meter
  • Teoretisk 1500 tonn holdekapasitet
  • 400 kubikkmeter vann per minutt strømmer gjennom merden (kan økes til 800)
  • Partikkelrensing av avløpsvannet
  • Oksygenering av inntaksvann
  • Vannet som går gjennom merden tas inn på 15-40 meter dyp
  • Sertifisert ihht NS 9415/Nytek
  • Støttet av Innovasjon Norge