Prisfest i første kvartal

496

I det den siste påskelaksen er solgt og pakket, er det på tide å gjøre opp status for det første kvartal i 2013. En snittpris midt på 30-tallet gjør noe med stemningen i hele verdikjeden for laks.

Laksesalget for årets første kvartal er unnagjort. Fasit er en snittpris som ligger godt over 35 kroner kiloet. Milevis over fjoråret, og stadig nærmere og innenfor skuddhold av 2011-prisene.

FHLpris

Den nylig arrangerte FHL-middagen kan illustrere stemningen i næringen. Selv for blaserte delegater, som har smakt mer og bedre sjømat enn det aller meste av befolkningen, var årets FHL-middag oppsiktsvekkende. Bugnende serveringsbord av fersk, nykokt hummer innflydd fra den amerikanske østkysten, akkompagnert av sjøkreps, kamskjell-pasta, sushi, reker og varmrøykt laks og kveite.

– Dette må da være den beste FHL-middagen jeg kan huske, kommenterte SalmoBreeds styreformann Jan-Emil Johannesen overfor iLaks’ utsendte. Smørblid, tilfreds og forsynt.

Kilopriser på 35 kroner gjør noe med oppdrettsnæringen. Ikke bare for oppdretterne som ligger an til å bokføre et resultatmessig kronår. Utstyrleverandørene fyller opp ordrebøkene. Fôrselskapene slipper å bekymre seg for utestående fôrkreditter. Forsikringsselskaper, transportører og banker kan sove godt om natten – det blir ikke kamp om verken renter, poliser eller fraktoppgjør.

Det er imidlertid ikke alle som gleder seg over såpass høye priser. Foredlingsbedrifter med fastpriskontrakter til supermarkedkjedene er, som så ofte ellers, er kommet i en real prisskvis. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at jo høyere lakseprisene er, desto vanskeligere er det å bygge markeder. Supermarkedkjedene toner ned tilbudskampanjer, røykeriene demper sine innkjøp og restaurantkjedene har ikke laks like hyppig på menyene.