– PD-strategien i Trøndelag bør endres

704

Trøndelag har for første gang passert Hordaland i antall påviste/mistenkte tilfeller av Pancreas Disease (PD) på laks. Sykdommen sprer seg nordover. Det er nødvendig å endre strategien for bekjempelse nå, sier Tore Hovland i MSD Animal Health.

I Hordaland, der PD-vaksinen benyttes i stor grad, var det ingen PD-tilfeller i oktober. I Trøndelag, som bortimot er helt uten PD-vaksinering, går trenden andre veien. Utviklingen i området viste en urovekkende økning i månedene oktober – november i fjor. Og med nær en dobling av mistenkte/påviste tilfeller nå i oktober fryktes det at den negative utviklingen fortsetter for regionen.

– Derfor bør det diskuteres om ikke det er riktig å ta i bruk alle de verktøyene som finnes for å hindre en videre spredning av sykdommen nordover, sier Hovland.

Store konsekvenser
I dag har Mattilsynet ulike forvaltningsregimer nord og sør for Hustadvika. I sør er målet skadebegrensning, i nord er strategien todelt; en endemisk sone er definert fra Hustadvika til fylkesgrensen mellom Sør- og Nord-Trøndelag der det gis mulighet til å fôre PD-positiv fisk frem til slakt. I observasjonssonen som strekker seg fra Nord Trøndelag til fylkesgrensen mot Nordland, er målet total bekjempelse. Det betyr blant annet at fisk påvist med PD kan bli destruert eller forsert utslaktet om PD påvises.  Dette kan  gi store økonomisk konsekvenser for de  involverte .

– Regimet med tvangsslakting gjør at det er lite incentiv til å vaksinere. Det riktige nå vil imidlertid  være å ta grep og gjennomvaksinere i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, sier Hovland.

Viktig bidrag
– Virusvaksinene gir generelt ikke samme beskyttelsesnivå som vaksiner mot bakteriesykdommer som f.eks furunkulose. Det er derfor også viktigere for virusvaksiner at de brukes optimalt ved å gjennomvaksinere populasjoner i et område slik at flokk-immuniteten kan maksimeres. Vaksinering  mot PD gir redusert virusutskillelse og vil dermed være et viktig bidrag i forsøket på å bremse spredningen nordover, sier Hovland

Tore Hovland har fulgt utviklingen av sykdommen de siste årene og mener det er grunn til bekymring. Han arbeider for MSD Animal Health i Bergen som også produserer og selger PD-vaksinen. Selskapets PD-vaksine er idag i bruk i Norge, Irland, Storbritannia og Shetland i områder hvor alle de genetiske variantene  av PD-viruset har forekommet.

Trenger sterkere innsats
Det er viktig at PD-situasjonen diskuteres åpent, og at alle gode krefter hjelper til. Mattilsynet har tidligere vist god vilje og evne til å endre forvaltningsregime når det har vært faglig riktig, og oppdretterne har lange tradisjoner med å samarbeide om å få bukt med problemer som oppstår. Nå er det en utvikling som er uheldig,  der det trengs sterkere og annerledes innsats for å lykkes.

Hovland sier videre at det er behov for en enda mer detaljert og bedre statistikk i tilknytning til PD. Den offentlig tilgjengelige statistikken sier eksempelvis ikke noe om andelen vaksinerte individer vs. uvaksinerte når PD påvises på en lokalitet eller alvorlighetsgrad av utbrudd.