Lusforsker Baard Johannessen tar med seg den patenterte lakselusmetoden EcoLice og minihøyttalersuksessen Music Angel til Oslo, fordi han mener han får for lite respons fra Innovasjon Norge Agder.
Onsdag denne uken opptrådte Baard Johannessen på frokostmøte i Arendal næringsforening, hvor han holdt foredrag om sine virksomheter og fortalte kort om sine erfaringer med Innovasjon Norge Agder. Deretter satte 50-åringen seg i bilen og tok med seg sine tre selskaper til nytt kontor på Ullern i Oslo.
– Siden dialogen med Innovasjon Norge Agder har vært mangelfull og jeg har mottatt liten respons, er det vanskelig for meg og firmaene å drive videre på Sørlandet uten at det er noen incitamenter for å fortsette driften i Arendal, sier Johannessen til Agderposten.
I Oslo ansetter han nå to eller tre medarbeidere til å arbeide med salg og support for eksportsuksessen Music Angel Friendz. I tillegg vil han ansette en farmasøyt som kan hjelpe ham videre med å industrialisere lakselusmetoden til et godkjent legemiddel i firmaet EcoLice. Her samarbeider Johannessen også tett med en juridisk ekspert på patentrett som også har bakgrunn som biologisk forsker, i advokatfirmaet Nordia Law.
– Det er også et viktig poeng for meg og begge prosjektene å komme nærmere sentrale beslutningstagere i hovedstaden, sier Baard Johannessen.
I tillegg til de to selskapene EcoLice og Music Angel Europe tar han med seg morselskapet Nettforsk, også det eneeid av Johannessen. I dette selskapet ligger patenter og varemerkerettigheter.
Baard Johannessen tror dette kan ha sammenheng med at Innovasjon Norge Agder heller ikke har villet motta noen søknad om støtte til sin kombinasjonsmetode for bekjempelse av lakselus.
– De sier at så lenge det er innsigelser mot lakseluspatentet, er det ingen grunn for meg til å sende søknad, sier Baard Johannessen til Agderposten.
Han har henvendt seg til Patentstyret og bedt dem hurtigbehandle innsigelsene. Patentstyret svarte at patentet er gyldig og at innsigelser ikke må hindre utviklingen av legemiddelet.
Biologen Baard Johannessen tok med seg kunnskap om bekjempelse av gresshoppesvermer i Afrika, da han utviklet kombinasjonsmetoden hvor han bruker to kjente insektmidler i et bestemt blandingsforhold.
– Til tross for at jeg ikke har fått støtte til å utvikle et nytt legemiddel mot lakselus, har noen oppdrettere, blant andre Lerøy Seafood Group, tegnet lisensavtale og betaler for bruken. Metoden er i omfattende bruk i hele oppdrettsnæringen, sier Johannessen.
Problemet er at størstedelen av næringen ikke betaler for å benytte hans patentbeskyttede metode. I 2009 reddet han store deler av næringen fra massiv nedslakting ved å introdusere sin metode hos mange av oppdretterne. Avlusingsmetoden mot resistente lakselus spredte seg fort i hele næringen og antagelig ut av landet.
Han har spesielt undersøkt lakseoppdretteren Sinkaberg Hansen, hvor tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er aksjonær, og funnet ut at firmaet har rekvirert legemidler som tyder på at de bruker metode hans. I løpet av de siste 30 månedene er metoden benyttet på 31 lokaliteter, sier Johannessen til Agderposten.
Basert på en lisensavgift på 10–12 øre per kilo laks, har han beregnet at Sinkaberg Hansen skylder ham minst 12 millioner kroner.