Ett gram alger kan vokse til et tonn på ti dager

793

Fiskeolje er utsatt for et økende knapphetsproblem. Oljen består i all hovedsak av villfanget fisk, som er en begrenset ressurs. Alger kan bidra til å løse problemet.

Sammen med sentrale aktører har forskningsleder Hans Kleivdal ved Uni Research bidratt til å utvikle grunnlaget for å produsere et omega 3-rikt råstoff fra alger. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) kom nylig med en rapport, med Kleivdal i spissen, der konklusjonen er at teknologien fungerer nå og at den kan oppskaleres. Det kommer godt med når man tar med det faktum at marine alger trolig er verdens største biologiske ressurs og har en unik vekstevne, skriver Teknisk Ukeblad.

Under optimale betingelser kan ett gram kan vokse til ett tonn bare i løpet av ti dager. Regnestykket er at 1,8 tonn CO2 gir 1 tonn alger. Av denne biomassen utgjør opp mot 0,4 tonn en oljefraksjon med høyt innhold av omega 3-fettsyrer, mens 0,6 tonn blir protein og karbohydrat.

Alle viktige ingredienser i fiskefôr.

For å få dette til trengs det altså CO2. Selv om planene om et fullskalaanlegg for CO2-rensing på Mongstad har blitt stoppet, finnes det rikelige mengder av gassen på testsenteret for CO2-fangst (TCM).

Det er denne kilden CO2 Bio vil bruke i et pilotanlegg for algeproduksjon. Så langt har flere fôrprodusenter og oppdrettsselskaper investert i prosjektet, deriblant EWOS, Salmon Group og Grieg Seafood. FHF skal også bidra.

Men det er ikke nok.

Anlegget koster 12 millioner kroner, men så langt har selskapet fått på plass seks millioner.

– Det er vrient å få statlig finansiering siden det ikke er midler avsatt til formål som dette. Det er ikke virkemidler til å finansiere forskningsanlegg av denne typen. Men når anlegget kommer opp, vil driften finansieres av forskningsoppdrag, tror Nordvik i CO2 Bio.

Derfor ser selskapet nå mot det statlige investeringsselskapet Siva for å sikre seg sårt tiltrengte millioner.

– Nå er vi halvveis til målet om et pilotanlegg og jobber målrettet videre med finansieringen. Omega 3-løsningen er viktig. Krill er et annet alternativ, men bærekraften der er mer diskutabel. Andre ser på genmodifisering, men det er ikke et tema her i Norge. Dette prosjektet er genialt i sin enkelhet, nettopp på grunn av tilgangen på alger og CO2, sier Nordvik.