Stålverdier

460

Familien Grieg har begge hendene på rattet i Grieg Seafood. Og de krever en premie om den kontrollerende aksjeposten skal selges til predatoren Marine Harvest.

Grieg-familien eier totalt 54,2 prosent av aksjene i Grieg Seafood. Eierskapet er fordelt på tre selskaper. Majoriteten er samlet i familieselskapet Grieg Holdings, med like under 50 prosent av Grieg Seafoods utestående aksjer. Deretter kommer Per Grieg jr sitt investeringsselskap Ystholmen, samt Grieg Shipping II. Totalt kontrollerer bergensfamilien 60,5 millioner aksjer i Grieg Seafood,

Selskap Eierskap i %
Grieg Holdings AS 49,97
Ystholmen AS 3,46
Grieg Shipping II AS 0,74
Totalt 54,17

Basert på Marine Harvests kjøperkurs (22 kroner) er aksjene verdt 1.330 millioner kroner. Imidlertid er det ingen analytikere som tror Grieg er villig til å slippe aksjene på denne kursen. En kontrollerende eierpost krever en premie. Det vet Grieg og det vet Marine Harvest.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Selv om 20 prosent av aksjene er i såkalt free-float, ikke kontrollert av noen av de to partene, tyder ikke kursutviklingen på at det blir noen kamp om disse aksjene. Grieg Seafood er sist omsatt på 21,70 – det er 30 øre under Marine Harvests kjøperkurs.

Dagens Næringsliv argumenterte på lørdag at Per Grieg jr ikke «hørtes ut som en som er villig til å selge livsverket sitt». Nå har ikke Per Grieg eller resten av familien holdt på med lakseoppdrett mer enn 25 år. Livsverket til Grieg-familien er ikke lakseoppdrett. Det er shipping.

I tillegg til shipping og laks inngår logistikk, skipsmegling, navigasjonssystemer, vindmøller, eiendom og investeringer i konglomeratet som har sin base i glasshuset ved Vågen i Bergen.

Men kjernen, og det alt springer ut i fra, er shipping.

Shippingkonglomeratet ble etablert av Joachim Grieg som 1. januar 1884 åpnet eget skipsmeglerfirma. Joachim Grieg spilte en nøkkelrolle i utviklingen av Bergen som skipsfartsby, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1905, fikk kommandørkorset av 2. klasse 1910 og hadde dessuten flere utenlandske ordener. Idag består Grieg-flåten av 23 open-hatch bulkcarriere, med ytterligere fire i ordre.

Det er livsverket.

Den kontrollerende aksjeposten i Grieg Seafood er til salgs. Hvis prisen er riktig.