Regjeringens sjømatmelding byr ikke på grensesprengende visjoner eller radikalt endrede rammebetingelser for verken fiskere eller oppdrettere.
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen peker på tre pilarer for regjeringens sjømatmelding: Kunnskap, lønnsomhet og bærekraft.
– Vi kan ikke nøye oss med å være eksportør av råvarer og halvfabrikata. Vi må beherske hele verdikjeden, understreker hun. – Vi vil ha høyest mulig verdiskaping basert på våre råvarer.
Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvorvidt regjeringen ville legge frem radikale endringer i oppdrettsforvaltningen. Sjømatmeldingen bidrar ikke til dette.
– Tilpassing av MTB-regimet forslag om gjennomsnittlig rullerende MTB (maksimal tillatt biomasse – red. anm.) er interessant. Vi vil utrede den samfunnsmessige og miljømessige konsekvensene av dette, sier Berg-Hansen, og nevner at hun fikk med seg at nettopp dette temaet var hissig diskutert på FHL-årsmøtet går.
– Vi vil at kommunene skal få mer av vederlaget av konsesjoner – slik at pengene går tilbake til de kommunene som stiller sjøareal tilgjengelig for oppdretterne.
Videre vil den rød-grønne regjeringen styrke den offentlig finansierte forskning i et marint kunnskapsløft.
– Vi vil sende ut på høring et vedtak om å øke forskningsavgiften og åpne for at denne også kan benyttes til kompetanse og rekruttering.
Samtidig benyttet Berg-Hansen anledningen til å fri til unge fiskere: – Vi vil øke antallet med 20 årlige rekrutteringskvoter.
– Vi vil sette ned et offentlig utvalg til å gå gjennom hvordan en kan øke lønnsomheten i næringen. Torskekvoten har økt med 33 prosent i år – til en million tonn, sier hun. Høyt utbud av fisk og dempet internasjonal etterspørsel, grunnet den såkalte finanskrisen, har senket førstehåndspriser og lønnsomheten både i flåteleddet og andre deler av verdikjeden for hvitfisk.