Chilenske oppdrettere varsler voldsomme kutt i produksjonen av coho og ørret. Biologiske utfordringer og manglende finansiering er årsakene.
Tøffere produksjonsforhold og mer lovende utsikter for atlantisk laks gjør at chilenske produsenter skraper coho og ørret i favør av laks. Invermar er et slikt eksempel. Oppdrettselskapet planlegger ikke produksjonsvekst i år, og har sluttet å produsere alle coho og ørret.
– Vi avslutter coho og ørret helt, og gjorde vår siste innhøsting tidlig i 2013, sier en representant for selskapet til Undercurrent News på China Fisheries & Seafood Expo i Dalian.
Eksporten av ørret fra Chile er forventet å falle med 42 prosent i år, viste en presentasjon utarbeidet av Felipe Jankelevich, eksportsjef i Salmones Aysen, et joint venture mellom Icicle Seafoods og den chilenske investoren Pablo Baraona.
Coho-produksjon er også i en nedadgående spiral. Slaktevolumene i år (august 2012-mars 2013) falt med 5.000 tonn til 123.000 tonn, og er ventet å falle med 23 prosent i neste sesong til 94 000 tonn, før de vil falle ytterligere 22 prosent til 73 000 tonn i 2014-2015-sesongen.
Dødeligheten for coho i Chile har gått opp til 10,5 prosent, fra rundt åtte prosent for et år siden. I samme periode har dødeligheten for ørret gått opp til 21,8 prosent – fra 19 prosent .
Ørretprisene har nådd historisk høye nivåer, og en mangel på tilbud vil holde dette høyt. – Chile er sannsynlig å gå den samme ruten som Norge, sa Jankelevich til Undercurrent.
– Sanitære problemer er bare ett av problemene til chilenske produsenter, sa Jankelevich, som sluttet Salmones Aysen etter å ha jobbet på fusjoner og oppkjøp på BBVA. Det andre viktige problemet er mangel på kontanter, et problem også fremhevet av LarrainVial-analytiker Johanna Castro ved AquaNor i august.