Lange fastprisavtaler og høye forward-priser sikrer fortsatt laksefest i 2014. Her er utbytteaksjene som banker bankrentene.
Ikke helt uventet er det Cermaq som stikker av med prisen som årets utbytteaksje. Selskapet guider selv et kontantutbytte mellom 48 og 54 kroner per aksje etter 6,5 milliarders salget av datterselskapet EWOS. For å være på den forsiktige siden, har vi her lagt til grunn at Cermaq betaler 48 kroner i utbytte. Basert på dagens aksjekurs gir det en direkteavkastning på rause 44 prosent.
I det følgende har vi støttet oss til estimater fra meglerhusene DNB Markets og Nordea Markets. Konklusjonen her er at aksjekometen Norway Royal Salmon lover det sprekeste utbyttet jevnført med underliggende aksjekurs. Forventet utbytte fordelt på sist omsatte aksjekurs, såkalt dividend yield, ligger an til å lande på 9,5 prosent. Det er nær fire ganger hva bankenes høyrentekonti frister med.
På plassen etter følger Lerøy Seafood Group med utsikter til 6,37 prosent direkteavkastning. På de neste plassene følger Bakkafrost (5,54 prosent) og Marine Harvest (5,12 prosent).
Tungt girede Grieg Seafood og The Scottish Salmon Company har hendene fulle med å styrke egen drift samt å utnytte sin egen produksjonskapasitet bedre til at det er rom for utbytteutbetaling ifølge estimatene til Nordea og DNB. Med den avkastning på egenkapital det har vært på å fôre opp fisk i sjøen det siste året er det ikke sikkert at produksjonsekspansjon er noen dårlig plan for aksjonærene.
Meglerhusenes utbytteestimater er selvsagt beheftet med usikkerhet og risiko. Men risikoen kan like gjerne ligge på oppsiden som på nedsiden.