Hjulpet av en svekket krone, sugende etterspørsel og galopperende spotpriser, har årskontraktene for 2014 steget med to kroner på to uker. Det danner omfattende ringvirkninger – både i det fysiske markedet og i finansmiljøet.
iLaks meldte tidligere idag om en saftig prisoppgang for spotprisen for laks. Godt hjulpet av en krone som har svekket seg fra 7,84 til 8,19 mot euro på tre uker. En svak krone gjør, alt annet like, den norske laksen billigere i lokal valuta i de store konsummarkedene. Siste prisoppdateringer i spotmarkedet tilsier en laksepris midt på 30-tallet, ifølge en rekke industrikilder iLaks har vært i kontakt med torsdag ettermiddag.
Prisdrivet i spotmarkedet smitter raskt over på fremtidsmarkedet. Laksebørsen Fish Pool melder idag på sine hjemmesider at de har omsatt 2014-kontrakter på 37,90 kroner per kilo. Det betyr at 2014-prisene har lagt på seg med 1,90 kroner kiloet på to raske uker.
Spranget er stort. Og det danner ringer i vannet.
De finansielle forward-prisene går nemlig hånd i hånd med de fysiske fastpriskontraktene. Oppdretterne og eksportørene følger nøye med på prisdannelsen, både for det fysiske markedet og det finansielle. De selger der de får best betalt. Derfor er det sjelden vesentlige avvik mellom prisene – som flyter i sin prisdannelse – hele tiden.
Samtidig henger forward-prisene nært sammen med analytikernes prisforutsetninger for laksen. Aksjeanalytikerne skal ha svært gode argumenter for over tid å ha betydelige forskjeller fra forward-kurven i sitt syn på prisene fremover. Dermed smitter forward-prisene direkte over på aksjemarkedets prising av de store børsnoterte lakseselskapene.
Idag har markedsleder Marine Harvests børsverdi økt med 862 millioner kroner – som en direkte konsekvens av prisøkningen i spot- og forwardmarkedet – og ringvirkningene og dynamikken det har skapt.