– Vi tror at «dynamisk dypdrift» vil bli en såkalt «killer app» i lakseoppdrett

Nyheter
0

Offshore-spesialisten Aqualoop hiver seg på dypdrift.

I første halvdel av juni sjekket selskapet en fullskalamodell av oppdrettsriggen Aqualoop Big Dipper i SINTEFs havlaboratorium i Trondheim.

– Aqualoop har nå lagt bak oss tre uker med testing av Aqualoop Big Dipper modellen i SINTEFs havlaboratorium, sier Håvard Wollan, styreleder i Aqualoop, til iLaks.

Eksponert
– På tampen av testprogrammet eksponerte vi modellen for HS20 bølger, det vil si såkalt 10.000 års vær. Det gikk aldeles utmerket. Hele testprogrammet, hvor vi har eksponert modellen for bølger, strøm og vær, har bekreftet designet på en meget tillitsvekkende og solid måte. Våre marintekniske ingeniører er fornøyde.

Testing av Aqualoop Big Dipper. Foto: SINTEF.

Enn så lenge er selskapet avhengig av at myndighetene legger til rette for offshore lakseoppdrett.

– Nå ser vi fram til at de norske myndighetene åpner for å søke på havområder for havbruk til havs, hvor vi er overbeviste om at Aqualoop har en solid løsning for slikt havbruk. Vi krysser selvsagt også fingrene for at myndighetene beslutter at grunnrenteskatten skal gjelde til havs. For oss er dette en svært viktig sak, understreker Wollan.

Dypdrift
Samtidig merker selskapet betydelig etterspørsel etter et nærliggende produkt.

Les også: Dypdrift kan åpne helt nye oppdrettsområder – også i utlandet

– Vi registrerer den sterkt økende interessen for såkalt dypdrift, eller nedsenkede merder. Aqualoops løsning for havoppdrett har hele tiden hatt nedsenket merd som en kjernefunksjonalitet. Vi tror at dypdrift i kystnært lakseoppdrett vil bli den foretrukne formen for drift, sier Wollan videre.

– Derfor, for å imøtekomme etterspørselen i markedet, så arbeider vi nå med å presentere en lettere løsning av Aqualoop Big Dipper, som er tilpasset eksponert eller «semi offshore» oppdrett, og hvor «dynamisk dypdrift» er en kjernefunksjonalitet. Dynamisk dypdrift betyr at lakseoppdrettere kan velge dypdrift når de ønsker det. Vi tror at «dynamisk dypdrift» vil bli en såkalt «killer app» i lakseoppdrett.

Resultatene fra dypdrift, ikke minst fra SinkabergHansen, begynner å tikke inn. Og resultatene er gode. En superior-andel på 97 prosent og overlevelsesgrad på 96 prosent er oppsiktsvekkende. Ikke minst med den krevende vinteren og våren oppdretterne har lagt bak seg.

– Her har vi med oss de de klokeste hodene, sier Håvard Wollan i Aqualoop. Flankert av Ida Husem i Moss Maritime, og fra SINTEF er sjef for testingen, Ole David Økland Foto SINTEF.