Det er steile fronter mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening. På agendaen står allmenngjøring for tariffavtalen for fiskeindustrien, og ringvirkningene kan bli store for norske foredlingsbedrifter.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) brøt årets tarifforhandlinger 29. april. Under meglingen som skal foregå på mandag og tirsdag vil NNN presse hardt på for å få FHL til å støtte opp om et krav om allmenngjøring for tariffavtalen for fiskeindustrien.
Det er tariffnemda som sorterer under Arbeidsdepartementet som på nøytralt grunnlag skal avgjøre om utenlandske arbeidere samlet sett har dårligere vilkår enn norske i tariffområdet. Det er offentlig kjent at det finnes en bedrift, polske Norse Production, som betaler sine polske ansatte under norsk tarifflønn. Selskapet har inngått entrepriseavtale med Sotraselskapet Sekkingstad AS om slakting og foredling av laks.
Mye tyder på at særlig mer enn dette ikke har vært mulig å dokumentere. Hvis NNN begjærer tariffavtalen allmenngjort, vil de ha problemer med å dokumentere at problemet er av noe større omfang. Det er derfor viktig å binde NHO/FHL sine medlemmer i nemnda. I nemnda vil det være tre nøytrale dommere, samt to fra LO/NNN og to fra NHO/FHL. Inngår NNN og FHL avtale om allmenngjøring vil saken i praksis være avgjort utenfor nemnda, og utsending av forskrift på høring vil være proforma.
En allmenngjøring vil hindre andre bedrifter i å kunne bruke polsk eller annen utenlandsk arbeidskraft til vilkår under det som er norsk tarifflønn. En del bedrifter med tariffavtale vil se dette som en stor fordel, da de vil få mindre konkurranse fra, om enn svært få, bedrifter som ikke er bundet til tariffavtale.
En av de som vil kunne tjene mest på allmenngjøring er Marine Harvest. Tillitsvalgte i Marine Harvest har vært pådrivere i NNN for å få på plass en begjæring om allmenngjøring. Samtidig som personer i Marine Harvest-systemet kjemper for å få på plass allmengjøring, har Rema 1000 inngått avtale med Marine Harvests polske datterselskap Morpol om produksjon av røykelaks for det norske markedet. Allmenngjøring vil sikre at ingen norske produsenter vil kunne konkurrere med Morpol sitt kostnadsnivå, som er en brøkdel av det norske. Etter det iLaks har grunn til å tro, betales ansatte ved røykeriet i Ustka i Polen 20–25 kroner per time.
Marine Harvest ønsker ikke å kommentere saken.
– Så lenge FHL forhandler på vegne av oss, ønsker vi ikke å komme med noen kommentar foreløpig, sier Marine Harvests kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til iLaks.
– Vi kan komme tilbake til dette ved en seinere anledning, legger han til.
Morpol produserer nå under merkenavnet Rema 1000 røykelaks som allerede har kommet ut i de norske butikkene. Det betyr en mye tøffere konkurranse for norskforedlet laks. Laksen selges foreløpig i 200 grams forbrukerpakninger til 199 kroner kiloet.
Denne laksen konkurrerer blant annet med røykt laks fra MaxMat AS i Bodø, en foredlingsbedrift. MaxMat eies med 75 prosent av Rema 1000. Selskapet hadde i siste offentlige regnskapstall som er fra 2012, en omsetning på 233 millioner kroner. Overskuddet var på 1,8 millioner kroner, som under en prosent av omsetning.
For Marine Harvest vil allmenngjøring bety at Morpol vil kunne sementere sine konkurransefordeler. Norske konkurrenter som følger norsk tariffavtale må betale godt over 160 kroner per time. Spørsmålet er også om Morpols avtale med Rema 1000 på sikt vil bety slutten MaxMat sin røykelaksproduksjon i Bodø.