Redusert Bakkafrost-avhengighet av Russland

Nyheter
879

Et driftsresultat på 257 millioner danske kroner er svært høyt basert på et slaktevolum på 13.675 tonn. Men det var på linje med meglerhusenes forventninger. Utbyttet på 8,25 danske kroner per aksje var imidlertid noe høyere enn ventet.

Les også: Tjente nesten 20 kroner kiloet

Sunne tall
Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård peker på at det var høyere enn hans forventninger (DKK 6,6), og konsensus (DKK 7,7).

«Slaktevolumguiding er opprettholdt på 48k tonn og smolt utsettet på 10,4 mill fisk. Den samlede EBIT-margin på NOK 21,8 per kilo er betydelig opp fra både Q3 og samme kvartal i fjor, og de fortsetter å levere sunne tall fra både oppdrett, VAP og FOF (18,7% EBITDA-margin)», skriver Giskeødegård i et kundenotat, etter en første kikk på tallene.

Giskeødegård noterer seg en betydelig reduksjon i avhengigheten av det russiske markedet (31 prosent vs. 58 prosent i 2014) for fisk som ikke handles på kontrakt.

«Dette er svært positivt med tanke på en fremtidig normalisering av handelen med Russland», skriver han.

Monopolprofitt
Norges importstopp på Russland har gitt Færøyene, og da særlig Bakkafrost, nærmest et monopol på fersk laks i dette store markedet.

«4% lavere slakteguiding og 1% lavere smoltutsett guiding er også på marginen negativt, mens mindre avhengighet av Russland bør ses positivt. Dette gjelder også for deres normalisering av EBIT per kilo som opprettholder dagens EV/kilo premie til sammenlignbare selskaper. Høyere utbytte bør bli positivt mottatt i markedet i dag», skriver Giskeødegård.

Nedsiderisiko
Analytikerkonkurrent Tore A. Tønseth i Sparebank1 Markets har også merket seg den reduserte avhengigheten av det russiske markedet.

«Totalt er dette veldig god rapport fra BAKKA. Kanskje det vi finner mest oppløftende i rapporten er forbedret markedsdiversifisering. Etter de russiske sanksjonene har så mye som 30-40% av BAKKAs volumer blitt solgt til Øst-Europa/Russland, og dette har vært den viktigste årsaken til vår salgsanbefaling. Vi har tidligere argumentert for at BAKKAs inntjening har blitt styrket med rundt 20% på grunn av denne situasjonen – og at markedet ikke har tatt denne risikoen i betraktning. I fjerde kvartal er Øst-Europa/Russland ned til 23% av volumet. Dette kan delvis forklares med de svært høye priser i fjerde kvartal, men det også indikere lavere nedsiderisiko i BAKKA fremover, om de russiske sanksjonene oppheves. Vi forventer mindre endringer i våre estimater, men setter vår salgsanbefaling med kursmål 230 kroner anbefaling under vurdering», skriver Tønseth i en epost til sine kunder.