Fiskehelseekspert om «prodfisken»: – Fokuset på vekst er ødeleggende

Nyheter
0

Nofima-forsker Lene Sveen vil ha mer fokus på kvalitet og tror at det er viktigere at aktørene er tett på produksjonsprosessen, fra befruktning til slakt.

Etter en vinter med rekordnivåer for andelen dårlig fisk med sår, skader eller deformasjoner, også kalt produksjonsfisk, er det mange som lurer på hvordan man skal løse problemene. Lene Sveen er forsker ved avdelingen for fiskehelse hos matforskningsinstituttet Nofima. Hun tror at vekstfokuset i næringen er en viktig forklaring på det som skjer.

– Jeg mener at fokuset på vekst er ødeleggende for næringen på sikt, sier hun til iLaks.

Med vekst så mener hun både fiskens vekst, som nå styres blant annet av seleksjon for vekst, fôr og temperatur, samt vekst i form av utsett og biomasse.

– Tiden er nok inne for å tenke kvalitet i stedet for kvantitet, noe som jeg tror på sikt vil gi mindre dødelighet, mindre nedklassifisering og et bedre sluttprodukt, tror forskeren.

Les også: Tar til orde for gjennomgang av produksjonsfisk-utfordringene: -Hva er det vi styrer med?

Avlusing til besvær
Lene Sveen retter oppmerksomheten mot fiskehelserapporten fra Veterinærinstituttet. Hun mener at den gir en pekepinn på hvilke helseutfordringer som oppleves som mest problematiske.

– Akkurat nå er det mekaniske sårskader i forbindelse med avlusning som gir aller mest grunn til bekymring, sier hun.

Avlusing krever mye av fisken, og kan gjøre den mer sårbar for sykdom og infeksjoner. Sveen utelukker ikke at det kan være hensiktsmessig å vurdere om regelverket for avlusing fungerer som det er tenkt.

– Det kan være at det er tid for å se på regelverket for mekanisk avlusning og håndtering av fisken, da dette ser ut til å være den største risikoen mot fiskehelsen, kommenterer hun.

Fisk på vei igjennom en mekanisk avlusingsmaskin. Foto: Steve Hernes

Mer ekstremvær og alger
Sveen er, sammen med sine fiskehelsekollegaer, spesielt bekymret for den økte forekomsten av mekaniske sår, bakterielle sår på fisk i sjø, samt gjellehelseproblematikken. Men det er ikke bare sykdom og sår i seg selv som er problematisk. Vær og alger har også skapt bekymringer.

– Vi ser at det er hyppigere ekstremvær, og også flere tilfeller av algeoppblomstring, og i 2023 ble perlesnormaneter et omfattende problem, legger hun til.

Sveen bemerker:

– Det ser derfor ut til å være større usikkerhet knyttet til hvilke faktorer som vil utgjøre betydelige helseutfordringen i fremtiden og pilen peker i feil retning for flere sykdommer.

Les også: Foreslår MTB-grep for å takle «prodfisk»-utfordringene

Perlesnormaneten har skapt mye problemer for oppdretterne det siste året. Foto: Tina Totland Jenssen

Mangelfulle statistikker
Nofima-forskeren understreker at oppdrett av levende fisk ikke er noen «enkel» øvelse. Det er mye som skal stemme.

– Produksjon av fisk er kompleks, og bakenforliggende årsaker til helseproblemer hos fisken kan stamme helt fra befruktning av eggene, og faktorer i produksjonen som vannkvalitet, produksjonssystem, temperatur, salinitet, vaksinering og smittsomme sykdommer er alle med på å påvirke fisken sin biologi og dermed også fiskens robusthet og i siste omgang kvaliteten på fileten, kommenterer hun.

Sveen påpeker også at det kan være vanskelig å hente inn tilstrekkelig statistisk grunnlag for å kunne analysere og forstå totaliteten i helseproblemene.

– De fleste helseproblemene som oppstår er ikke meldepliktige, så det er ingen offisiell statistikk på blant annet sårutbrudd eller hvilken bakenforliggende helseproblemer som fører til nedklassifisering av fisken, forteller hun.

Tett på prosessen
Hun tror at god smolt er en nøkkelforutsetning et godt sluttresultat.

– Egne erfaringer, samt samtaler med folk i felt, tilsier at utsett av smolt med god «kvalitet» / «god helse» klarer seg bedre i sjø. Samtidig er det nå mange ulike typer av smoltproduksjon og ingen oversikt over hvilke smoltgrupper som klarer seg best, sier hun, og legger til:

– Det kan også være at den svakeste smolten aldri burde vært satt i sjø, da svake individer kan virke som vektorer og øke sykdomspresset på resten av produksjonen.

Sveen tror at tett oppfølgning i hele produksjonssyklusen vil være viktig å prioritere.

– En oppfordring til aktørene er derfor å ivareta alle stegene av produksjonen, fra befruktning til slakt, avslutter hun.

Fisk som svømmer rundt i anleggene til Hardingsmolt. Foto: Skjermdump fra undervannskamera