Foreslår MTB-grep for å takle «prodfisk»-utfordringene

Nyheter
0

Salmon Group tror at økt fleksibilitet kan gjøre det enklere for oppdretterne å takle problemene.

Etter en vinter med skyhøye andeler av produksjonsfisk, skadet fisk og fisk med sår og misdannelser, rettes fokuset på hvordan man kan forebygge slike utfordringer. Fram Seafood-eksportør Ole Kristian Kjellbakk har gitt uttrykk for et ønske om en bred gjennomgang i jakten etter fremtidsrettede og robuste løsninger.

– Her hadde det vært interessant å få løftet frem flere deler i næringen, som er virkelig er gode på sine ting, innenfor både ernæring og fiskehelse, har han uttalt.

Les også: Tar til orde for gjennomgang produksjonsfisk-utfordringene: – Hva er det vi styrer med?

Dempe effekt og konsekvens
En som tar Kjellbakk på ordet er administrerende direktør i nettverksselskapet Salmon Group, Jan Olav Langeland. Han peker på at en mulig tilnærming kan være løsninger knyttet til måten maksimal tillatt biomasse (MTB) blir håndtert på.

– For de små- og mellomstore selskapene og for Norge sin posisjon i markedet, vil en fleksibel MTB gi muligheter for å hente mer ut av gode fiskegrupper/lokaliteter, og med det dempe noe effekt og konsekvens av situasjonen mange står i, skriver Langeland i en e-post til iLaks.

Salmon Group-lederen ser også for seg en modell der man har mulighet til å gi ekstra MTB som en slags kompensasjon i slike situasjoner.

– Tilsvarende vil også kompensasjons-MTB kunne bidra positivt, og gjøre vanskelige valg og konsekvenser av maneter og patogener litt lettere, tror han.

Oppdatert fôrresept og ny vaksine
Salmon Group jobber hovedsakelig med fôr, genetikk, herunder rogn, og vaksiner. Gjennom sin egen fôrresept gjør de valg som skal styrke fisken gjennom livsfaser.

– Vi har det siste året gjort flere oppdateringer i resepten for å gjøre fisken mer robust, både i ferskvannsfasen, overgangsfasen og den viktige vekstfasen i sjø. Videre har vi inne komponenter for å styrke slimlaget, og har også funksjonelle tilvalg på toppen av en svært solid diett, forklarer han, og legger til:

– Vi har også positive tilbakemeldinger fra fiskegrupper som har fått ny vaksine, og har også fiskegrupper som både har gått klar av perlesnormanet og patogener som gir sår.

Salmon Group ble etablert i 2003 og eies av 38 lokale produsenter av laks og ørret langs hele kysten. Selskapene representerer hele verdikjeden fra rogn, smolt, matfisk, slakteri, foredling, logistikk og salgsledd.