Witzøe avviser at SalMar skal ha blitt brukt som brekkstang i pågående fusjonsforhandlinger

Nyheter
1490

Rørvikselskapet Salmonor kan være nøkkelen for en fusjon mellom Norway Royal Salmon (NRS) og Midt-Norsk Havbruk.

Ved det koronarammede skipsverftet i Leirvik, på nordsiden av Sognefjorden, ligger to flunkende nye og burgunderfargede brønnbåter. De er kontrahert av Norsk Fisketransport, heleid av NTS. Båtene, med en samlet prislapp på rundt 700 millioner kroner, kan bli med i en mulig fusjon mellom to av landets børsnoterte oppdrettselskaper. 

Fusjonsryktene har gått i ukesvis, men seint tirsdag kveld fikk de ny næring idet NRS og NTS gikk ut og bekreftet pågående sonderinger om en mulig fusjon mellom NRS og NTS-datter Midt-Norsk Havbruk.

Klatrer
Nyhetene tas godt i mot. NTS-aksjen stiger kraftig på børsen, med 7,4 prosent, etter at samtalene ble kjent. NRS klatrer 2,1 prosent.

Sonderingene begynte, etter det iLaks erfarer, da NTS’ styreleder Roger Granheim og konsernsjef Harry Bøe gikk av samme dag, 1. juli. Styrets nestleder, Nils Martin Williksen, tok da over jobben som ny styreleder.

Les også: Både styreleder og konsernsjef går av i NTS

Bakteppet var at NTS en god stund hadde prøvd å få til en fusjon med rørviknabo Salmonor, eid av familien Bondø. Samtalene gikk tregt.

Ble brukt
– De har prøvd lenge på en fusjon med Salmonor, men utfordringen da var hvordan prise den øvrige virksomhet i NTS. Da sendte de ut en børsmelding som alle uten informasjon tolket at de vurderte utskillelse av båt, men realiteten var at de ville samle oppdrett i ett selskap og hvor de lettere kunne bli enig med Vibeke (Bondø) og familien, forteller en kilde med kjennskap til saken.

– SalMar har nok blitt «brukt» i prosessen, da de ble spurt om å gi et indikativt bud. Men formålet var å bruke budet i forhandlinger med Helge (Gåsø), forteller han.

iLaks har kontaktet SalMar-sjef Gustav Witzøe om det angivelige budet på Salmonor. Han avkrefter at SalMar skal ha gitt et indikativt bud.

– Det stemmer nok ikke, sier han.

Gustav Witzøe. Foto: Ronny Teigås

– SalMar har stor respekt for gründerne og familiene som har bygd opp dette spennende oppdrettsselskapet på Trøndelagskysten, og ville ikke ha gått til noe slikt skritt uten å ha blitt invitert inn av dagens eiere. Men skulle det skje, vil vi naturligvis vurdere en slik mulighet nærmere, noe selskapet åpenbart er innforstått med. Det er to selskaper som har mye til felles, med en sterk evne og vilje til å utvikle en bærekraftig norsk oppdrettsnæring. Jeg er sikker på at det fortsatt vil være en bærende strategi fremover også for Salmonor, alene eller sammen med andre, sier Witzøe.

Les også: Rykteflom etter fusjonsamtaler mellom NRS og Midt-Norsk Havbruk

Island
Mens aksjonærene nå drøfter verdsettelse og bytteforhold, er posisjoneringen og kampen om taburettene allerede i gang.

– Ryktet sier at Vibeke blir regionsdirektør og Anders, sønnen til Helge, overtar shippingdelen. Det er også kjent at Lars (Måsøval) har vært passe fornøyd med sitt eierskap i NRS, og vil satse mer på Island. Om det her er laget noen planer har jeg ikke hørt noe om, men det er utvilsomt rett med en fusjon på østkysten – da har en full kontroll på hele området.

Lars Måsøval bedyrer at han «ikke er part i saken». Han sier han kun kjenner til de pågående fusjonsforhandlingene gjennom media.

– De kjenner jeg ikke til. Jeg sitter ikke i styret, så får jeg stille på generalforsamling for å vite mer, sier han til iLaks. – Jeg jobber litt med Laxar på Island og i Måsøval, legger han til.

NTS’ styreleder Nils Williksen var opptatt i møter da iLaks ringte ham for en kommentar onsdag morgen.