Vurderer Cermaq

Nyheter
995

I havbruksnæringen er det ett selskap som er i fokus i forbindelse med statlig eierskap, nemlig Cermaq. Den norske stat eier 59 prosent av aksjene i verdens tredje største oppdrettselskap. Det betyr full kontroll samlet i én aksjeblokk. Cermaq ligger i år an til å slakte 152.000 tonn laksefisk, fordelt over tre regioner – Norge, Canada og Chile. Halvparten av produksjonen skjer i Chile, og fisken selges i det internasjonale markedet – i konkurranse med privateide norske oppdrettselskaper.

Regjeringen har i den nye eierskapsmeldingen valgt å endre kategoriplassering av to selskaper. Ett av disse er Cermaq (fra kategori 2 til 1).

De fire kategoriene som ligger til grunn for det statlige eierengasjementet i de ulike selskapene er som følger:

1. Selskaper med forretningsmessige formål.
2. Selskaper med forretningsmessige og nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner.
3. Selskaper med forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål.
4. Selskaper med sektorspesifikke mål.

For Cermaqs vedkommende er utelukkende «forretningsmessige mål» førende heretter. Det innebærer at målet med det statlige eierskapet er bedriftsøkonomisk lønnsomhet, høy verdiskaping og størst mulig avkastning over tid. Dette innebærer blant annet at selskapene ikke gis pålegg som svekker selskapenes langsiktige verdiskaping og konkurransekraft.

Regjeringspartiene har tidligere gitt uttrykk for at det ikke er en statlig oppgave å eie et oppdrettselskap, og et salg er idag rykket enda nærmere realisering.

Marine Harvests styreleder Ole-Eirik Lerøy var møtt opp under dagens presentasjon av næringsminister Monica Mæland. Laksebransjens ubestridte markedsleder prøvde i fjor sommer å kjøpe opp Cermaq – uten hell.

På spørsmål om Marine Harvest fortsatt er interessert i å kjøpe Cermaq, er Lerøy diplomatisk i sitt svar.

– Vi ser for oss en konsolidering i bransjen, og vi har hele tiden gjort det klart at vi vil spille en aktiv rolle i den, sier Ole-Eirik Lerøy til E24.

Han understreker at selskapet ser seg om etter flere vekstmuligheter, men vil ikke bekrefte om oppkjøp av konkurrenten har blitt diskutert nylig.

– Om Cermaq fortsatt passer inn i vår planer får vi se når det eventuelt legges ut for salg, sier Lerøy.