Vil endre formueskatten

Nyheter
551

– Formuesskatten er den eneste skatten som treffer de aller rikeste, og jeg er veldig for fordelingseffekten. Men vi bør se på innretningen. Det er ikke likebehandling når personer som eier produksjonsutstyr som merder, båter og tauverk, må betale mer i skatt enn dem som investerer i eiendom og hoteller, hvor skatteverdien settes mye lavere, sier Berg-Hansen til Dagens Næringsliv.

Hun mener vi må stimulere folk til å investere i annet enn eiendom.

Utbytte finansierer skatten
Berg-Hansens familieselskap Sinkaberg-Hansen hadde et overskudd på 100 millioner kroner i fjor, 35 av disse millionene blir utbetalt i utbytte.

Berg-Hansen eier sammen med sine tre barn 11 prosent av storoppdretteren gjennom JMJ Invest, og får nå et utbytte på 3,8 millioner kroner etter fjoråret, skriver avisen.

– Hva vi tar ut av JMJ Invest har vi ikke helt klart, men noe må vi ta ut for å betale formuesskatten. Det holder ikke med stortingslønn, for å si det sånn, da blir det ikke noe til salt i maten. Alle eierne i Sinkaberg-Hansen er avhengig av å ta utbytte for å kunne betale formuesskatt, sier Berg-Hansen.

1,3 millioner i skatt
Hvor mye formuesskatt hun betalte i fjor, har hun ikke oversikt over, men den tidligere fiskeriministeren betalte til sammen 1,3 millioner kroner i skatt i fjor. Stortingslønna lå på 875.000 kroner.

Aps finanspolitiske talsmann på Stortinget, Marianne Marthinsen, sier det ikke vil være unaturlig å forsøke å redusere forskjellen som kollegaen peker på.