Elin Tveit Sveen og Marø Havbruk vil ikke finne seg i et biomassenedtrekk uten kamp.
Mot nord kan en skimte Stabben fyr. På babord side av båten tårner Cargills gigantiske fôrfabrikk opp. To blåmalte frakteskuter ligger fortøyd langs kaien. Stavfjorden ligger strykeflat foran oss, her er knapt et vindpust.
Hun må stole på GPS og kartplott, for det er ikke mulig å se langt foran seg ute på fjorden. Skodden ligger tett som ertesuppe. Elin Tveit Sveen setter båten i fart og legger kursen mot sør.
Sommerjobb
Hun farter stadig mellom hjemmet, røykeriet og oppdrettsanlegget på Svanøy, ved innløpet til Førdefjorden, og fôringssentralen i Florø. For fiskeoppdrett har hun vært engasjert i mesteparten av livet.
– Jeg kom rett fra ungdomsskolen, i 1979, og fikk meg sommerjobb på Svanøy Stiftelse. De fleste måtte jo reise fra Svanøy for å få seg jobb, så jeg var veldig fornøyd, forteller hun.
– Jeg og Trond, han som jeg er gift med, søkte i 1985 og fikk konsesjon i 1986. Vi etablerte Marø Havbruk som idag har to konsesjoner. Vi har hatt samdrift med E. Karstensen Fiskeoppdrett siden 1996. Vi kjøpte vår andre konsesjon i 2005.
Les også: De startet oppdrett av tiur, snegler, hummer, gås, and og hjort – men lyktes best med laks
I øysamfunnene i Stavfjorden og Førdefjorden er det mange som er avhengig av å pendle sjøveien.
– Marø Havbruk og Svanøy Havbruk, den andre oppdrettsbedriften på Svanøy, har ansatt rundt 20 stykker, og det er stort sett folk som bor Florø og som pendler ut her. Jeg og Trond er fastboende her på øyen, forteller hun.
Samdrift
Lett regn trommer ustanselig mot frontruten. Etter en snau halvtimes båttur kan vi skimte anlegget, omkranset av gule bøyer.
I stålburene, like ved fôrflåten, hopper det stadig spretne småfisk. I det fjerne, nær innhyllet av tåke, ligger noen plastringer.
https://www.instagram.com/p/CDjU8ogF9vs/
– Lokaliteten heter Marøytåa. Her har vi 760.000 fisk, på to utsett. Ett i oktober 2019, i ringene, og fisken i stålanlegget ble satt ut i april 2020, forteller hun.
– Den ligger godt i le her, men på ringene kan nordvesten ta godt.
Utstyrt med lasernoder og rensefisk har Marøytåa, i likhet med de andre lokalitene til parhestene Marø Havbruk og E. Karstensen Fiskeoppdrett, i flere år hatt svært lave lusenivåer.
Søksmål
– Det er andre anlegg i fjorden som har behandlet i denne perioden, så vi tror det er de tiltakene vi har som har satt i verk de siste årene som gjort det, sier Tveit Sveen.
Med dette bakteppet, lave lusenivåer, er Marø Havbruk og E. Karstensen Fiskeoppdrett med på laget av vestlandsoppdrettere som har varslet søksmål mot staten.
– Jeg liker det ikke, det byr meg i mot. Men vi er nødt til å sette ned foten mot det vi mener er urettferdig. Vi blir fratatt verdier vi har bygget opp og betalt for over mange år samtidig som vi mener vi ikke fortjener straff, sier Elin Tveit Sveen.