Venter på stjernene

Nyheter
3096

Nysatsingen Star Seafood er på plass under denne ukes store fiskemesse i Brüssel.

Tirsdag er åpningsdagen til den 26. utgaven av Seafood Expo Global, den gigantiske sjømatmessen i Belgias hovedstad. Arrangøren forventer 28.000 besøkende til den tre dager lange messen som arrangeres i lokaler like ved fotballarenaen King Baudouin stadion, tidligere kjent som Heysel stadion.

Blant de besøkende er de to måløykarene Johan Kvalheim og Øyvind Holvik. Duoen er allerede i gang med den nye eksportsatsingen Star Seafood. Det er imidlertid forsatt noen måneder til selskapet er fulltallig og klart til å handle fisk.

Erfarent team
– Hildegunn (Fure Osmundsvåg) og John (Hodnefjell) kommer 1. august, sier Johan Kvalheim til iLaks.

I tillegg har de fått med seg Pan Fish-gründer Arne Barmen, som skal jobbe med finans. – Han har en deltidsstilling, opplyser Kvalheim.

Kvalheim, som inntil i fjor høst var direktør i MSD Animal Health, har fartstid som fiskeeksportør i Lerøy. Holvik, Hodnefjell og Fure Osmundsvåg kommer alle fra Coast Seafood.

Infrastruktur
Star Seafood har skaffet seg kontorer i Mowinckel-gården i Bergen. Neste trinn er å få på plass infrastrukturen for et fullblods eksportfirma.

– Nå rigger vi Maritech-system, sier Kvalheim.

– Vi jobber med å få på plass transportavtale og forsikringsavtale, supplerer Holvik.

– Vi gleder oss til å komme i gang. Vi gleder oss veldig til de to andre kommer, sier Kvalheim ivrig, da iLaks møter ham på messearealet i Brüssel.

Han er ikke førstereisgutt. Det 19. gang han er på fiskemesse i Brüssel. Holvik er ikke mye dårligere. Han har vært i Brüssel hvert år siden 2004.

Under press
Satsingen på et nytt eksportselskap kommer med et bakteppe av fallende eksportmarginer. Å kjøpe og selge laks er ikke så lønnsomt som det en gang var.

– Vi vet det er lavere marginer. Det har vi tatt høyde for når vi etablerer oss. Vi jobber med ulike modeller, sier Kvalheim uten å utdype dette nærmere.

– Det blir flere munner å mette. Men mens tonnasjen (av laks) ikke har gått så mye opp de siste årene, har antall ansatte gått betydelig opp, påpeker Holvik.

– Vi skal skynde oss forsiktig. Vi er ydmyke. Det er ikke bare å trykke på en knapp og tjene penger, legger han til.