Ukraina-krigen gir leveransetrøbbel for foredlingsgiganten Santa Bremor

Nyheter
0

Aleksander Moshensky frykter at han må gi opp satsingen på laks og ørret.

Han startet i det små, med import og foredling av sild og lodde.

– Vi solgte sild om vinteren og iskrem om sommeren, forteller Aleksander Moshensky.

Han er eier og konsernsjef i den hviterussiske foredlingsgiganten Santa Bremor. Selskapet driver en av Europas største foredlingsfabrikker i Brest helt vest i Hviterussland, like ved grensen til Polen.

Markedsmuligheter
Fabrikken var opprinnelig bygget for pelagisk fisk. Etterhvert så de markedsmulighetene som åpnet seg i import og foredling av laks – og utvidet fabrikken.

– Vi bygget en lignende fabrikk for laks, og kjøpte også en russisk fabrikk. Santa Bremor har blitt et brukbart selskap etter hvert. Vi har 5.000 ansatte.

Santa Bremors fabrikk i Brest. Foto: Google Earth

– Først solgte vi til Hviterussland og Russland. Så begynte vi å eksportere til Ukraina og de gamle sovjetstatene, og etterhvert også til Europa, USA, Canada og Israel. Vi har bygget lagre i Kyiv, samt i andre steder i Hviterussland. Vi har også en krilltråler, sammen med en partner i Ukraina, tilsvarende det som Aker BioMarine driver, forteller Moshensky.

Men laks er et svært viktig produkt for selskapet.

– Totalt kjøper vi 7.000-8.000 tonn laks og ørret årlig, primært fra Norge, sier han og legger til at de også kjøper ørret fra Karelen i Russland og i fra Armenia.

Krevende
De siste årene har det blitt stadig mer krevende å importere laks og ørret for videreeksport til Russland.

– Etter de første sanksjonene kom i 2014, begynte Russland å utvikle sine egne oppdrettsanlegg, sier han.

De siste to månedene har kjøp og salg av fisk blitt enda mer krevende med krigen i Ukraina, og det faktum at Hviterussland er en nær alliert av Putins Russland.

– Når situasjonen ble som den ble, tapte vi det ukrainske markedet. Alt stoppet opp. Vi lurte på hvordan vi skulle håndtere det. Vi bestemte oss for at vi skulle støtte den ukrainske befolkningen. Hvordan kan vi hjelpe? Vi sendte varer. Vi kan hjelpe ved å drive humanitært arbeid.

– Men vi får ikke fisk for øyeblikket. Vi har 500 ansatte som vi betaler lønn til. Vi prøver å source fra andre, men er opptatt av kvalitet. Og det kan en bare få fra riktig leverandør. Alle vet at norsk sjømat er noe av den beste som finnes.

– Det er ikke lett, men vi vil finne en løsning slik at vi kan gjøre jobben vår.

Brands
Santa Bremors tradisjonelle hovedleverandør er Lerøy.

– Hvordan forholder Lerøy seg til dette?

– De er ikke komfortable med å selge fisk til oss. Jeg tror selskapene er redde for sine brands. Myndighetene har ikke stoppet eksporten av fisk.

Les også: Lerøy stopper alt salg til Hviterussland

Aleksander Moshensky

– Er det utfordringer med betaling og pengeoverføring?

– Nei, det er ikke noe problem. Vi har datterselskaper i vestlige land, mange av bankene er ikke underlagt sanksjoner. Leverandørene har bare stoppet siden de er redd for omdømmet sitt.

– Kan dere ikke skifte leverandører?

– Det er bare noen få bedrifter som er sertifisert til å eksportere til Hviterussland (og Russland). Jeg tror det bare er 4-5 stykker.

– Men dere kan kjøpe fisk fra Chile?

– Ja, men det tar tid. Tid er en utfordring. Og folk kjenner vår kvalitet. Å bygge kvalitet tar et helt liv, men å ødelegge renommeet er gjort på en dag.

Han vil heller stoppe innkjøp enn å gjøre kompromisser på kvalitet.

– Det er ikke vår styrke å foredle billig ørret til lav pris. Hvis det ikke blir en lysning i løpet av et halvår tror jeg vi kan glemme laksen. Vi vil forsette med pelagisk fisk og surimi, men laks er lett å gå ut av, og veldig vanskelig å komme inn i. Om et halvår har folk glemt det. Får vi ikke en løsning, må vi stenge ned virksomheten.

– Er det en politisk problemstilling?

– Nei, det er forretningsmessig avgjørelse. Hvis en har partnere må en ha en dialog.

Kriser
Moshensky trekker paralleller til rubelkrakket i 1998 og finanskrisen i 2008.

– Når noe som dette skjer må vi snakke sammen.

Lerøy ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Hvordan forholder Santa Bremor seg krigen i Ukraina?

– On the record vil jeg si: Vi støtter folket som sliter med krigen.

Fiskeeksportøren Aleksander Leonchenko, basert i Bergen, har vært leverandør til Santa Bremor i 15 år. Nå selger han eksporterer ørret og laks fra flere leverandører. Etter krigsutbruddet stoppet eksporten til Ukraina helt opp, men nå har den gradvis startet opp igjen – på et lavere nivå enn før.

– Vi har solgt to biler til Ukraina denne uken. En fersk og en frys. Vi har solgt alt vi har fått. Både fersk og frys. Og vi er glade for å kunne hjelpe folk, sier han.

F.v. Alexander Leonchenko og Aleksander Moshensky. Foto: Aslak Berge