Ukjent sykdom rammer villaks igjen: – Det er egentlig en ganske absurd situasjon

Nyheter
1251

I mai i fjor ble det fisket opp laks med tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken fra Enningdalselva (Berbyelva) ved Halden. Nå er sykdommen tilbake i elva, og fortsatt er det ikke avklart hvorfor fisken blir syk og dør.

Da iLaks omtalte den ukjente sykdommen blant villaksen i fjor, uttalte Martin Dahl, styremedlem og redaksjonsleder i Vestre Bærum Sportsfiskere, at man stod «ovenfor en potensiell nasjonal villakskrise».

Senere ble det funnet syk laks i flere andre elver på Øst- og Sørlandet.

Til tross for omfattende undersøkelser, så klarte ikke Veterinærinstituttet å finne årsaken til at fisken fikk hudskader og blødninger.

Forrige helg startet årets laksefiske i Enningdalselva, og også denne gangen ble det tatt opp laks med samme sykdom som i fjor.

– Dette er en potensielt svært alvorlig situasjon, og egentlig en absurd situasjon også, siden vi etter ett år egentlig ikke vet hva denne sykdommen skyldes. Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening (AJFF) legger ned en kjempeinnsats med å holde oversikt i elva, og med å hjelpe forskerne, men det må opplagt være utrolig frustrerende å ikke få kunnskap om hva dette egentlig er og hvordan bestanden påvirkes, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund i en artikkel publisert på forbundets nettsider.

Ifølge Halden Arbeiderblad har Veterinærinstituttet allerede tatt prøver av den syke laksen som ble fisket opp i Enningsdalselva.