Ukjent sykdom skaper frykt: – En potensiell nasjonal villakskrise

Nyheter
1909

Veterinærinstituttet undersøker død villaks fra Enningdalselva (Berbyelva) ved Halden i Østfold. Så langt er det ikke funnet ut hvorfor fisken blir syk og dør.

«Det var laksefiskere, som 23. mai rapporterte om observasjoner av syk fisk i elva, og at villaks som ble fanget var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken», skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider.

Veterinærinstittet skal ha mottatt fem villaks fra Enningdalselva til obduksjon, og det er tatt prøver for å finne årsaken.

– Vi har foreløpig ingen spesielle mistanker til hva årsaken eller årsakene kan være. Derfor kan vi heller ikke nå si noe om hvor lang tid det vil ta før vi vet noe mer, sier Brit Tørud, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

FOTO: AJFF (med tillatelse)

Bjarne Granli, leder i Arbeidernes Jeger og Fiskerforening i Halden, sier til NRK at man har funnet død fisk over store områder.

– Det som er fryktelig her, er lidelsen fisken blir påført. At ikke alle får fisket kommer sekundært, sier Granli.

Martin Dahl, styremedlem og redaksjonsleder i Vestre Bærum Sportsfiskere, hentet opp en lignende laks som i Halden fra Sandvikselva i Bærum onsdag kveld.

– Den er helt lik bildene vi har sett fra Halden. Den så helt jævlig ut. Hodet var spist opp og det ene øyet var borte. Haleroten var ødelagt og det var store sår over hele fisken, sier Dahl til NRK.

Han mener det er grunn til å slå alarm.

– Jeg tenker vi står ovenfor en potensiell nasjonal villakskrise. Det virker som om dette sprer seg fort, sier Dahl.