Til tross for omfattende undersøkelser, så har Veterinærinstituttet foreløpig ikke funnet årsaken til hvorfor villaks enkelte steder i Sør-Norge får hudskader og blødninger. Det er heller ikke avklart om fisken i elvene lider av det samme.
Det skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider.
Det er gått nøyaktig to måneder siden laksefiskere i Enningdalselva (Berbyelva) ved Halden i Østfold, rapporterte om observasjoner av syk fisk i elva, og at villaks som ble fanget var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden.
Martin Dahl, styremedlem og redaksjonsleder i Vestre Bærum Sportsfiskere, mente det var grunn til å slå alarm. Han kalte det for «en potensiell nasjonal villakskrise».
Over to uker senere, kom det meldinger om lignende sykdomstegn hos villaks i andre elver i Sør-Norge. Da sa Veterinærinstituttet at de ville oppklare saken raskt. Det har ikke skjedd.
– I Enningdalselva er vannstanden nå lav, slik at det går lite fisk opp i elven. Det kan være årsaken til at vi ikke har fått inn flere syke eller døde fisk derfra. I Sandvikselven i Akershus fikk vi inn én ny fisk 17. juli. Den undersøker vi nå, sier Brit Tørud, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.
Berømmer laksefiskerne
Tørud berømmer laksefiskerne, som har kontaktet Mattilsynet og Veterinærinstituttet om syk og død laks.
– Vi oppfordrer folk til å fortsette å sende bilder, slik at Veterinærinstituttet kan vurdere om fisken bør undersøkes nærmere, sier Tørud.
Hun forteller at Veterinærinstituttet også tar vare på aktuelt prøvemateriale, og i enkelte tilfeller ber om at fisker fryser inn fisken i tilfelle det skulle være nødvendig å gjøre nye undersøkelser på et senere tidspunkt.
Dette har Veterinærinstituttet funnet ut så langt
I prøvene fra Enningdalselva er det ikke funnet forandringer i organene som gir mistanke om noen av de listeførte sykdommene eller andre vanlige smittsomme laksesykdommer.
Det undersøkes organ for organ om det er vevsforandringer som kan gi mistanke om hva det er som kan være årsak til at fisken blir syk, men det er foreløpig ikke funnet skader som kan knyttes opp mot en bestemt sykdom.
Veterinærinstituttet har heller ikke har påvist noen meldepliktige eller annen sykdom i Sandvikselven.
Veterinærinstituttet har kontakt med fagmiljøer og myndigheter i andre land, som melder at de opplever lignende problemer. Tørud understreker at det heller ikke i andre land er klart hva fisken lider av, eller om symptomene skyldes det samme i ulike elver i ulike land.
Bredt ut
Ved diagnostikk av ukjent sykdom går Veterinærinstituttet bredt ut for ikke å overse noe. Veterinærinstituttets metoder er da obduksjon, histopatologi og et bredt spekter generelle dyrkingsteknikker for bakterier, virus og sopp.
Forskerne kan da fange opp nye og ukjente smittestoffer det ikke finnes spesielle tester for. Veterinærinstituttet tar også skjellprøver fra fisken for å bestemme om det er villaks, og hvor lenge den eventuelt har vært i sjøen.
Videre måler Veterinærinstituttet hvor lang og tung fisken er, for å undersøke om det er noe mønster i hvordan problemet opptrer i laksepopulasjonene.