Tilfreds med lavt relativt svinn etter at «bare» 15.805 laks rømte fra SalMars havmerd

Nyheter
1962

SalMar har avsluttet den første produksjonssyklusen ved havmerden «Ocean Farm 1».  

I september i fjor oppsto en utilsiktet krengning hvor en del av noten var en kort periode under vann. Det ble iverksatt gjenfangst og totalt 82 rømte fisk ble fanget i nærheten av merden. I samråd med myndighetene og med bistand fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) ble det også iverksatt overvåkningsprogram med flere kilenotstasjoner inn mot 40 lakseelver i hele Midt-Norge. Endelig rapport av dette arbeidet vil foreligge senere i vinter, men så langt har det ikke har vært uvanlig innslag av rømt oppdrettslaks i elvene i Namsenfjorden og Trondheimsfjorden.

«På denne bakgrunn mener vi å kunne konstatere at rømmingen fra havmerden har vært forholdsvis begrenset i omfang. Nå som merden er tømt for laks, kan det konstateres at det ikke er større relativt svinn fra denne merden enn det som er vanlig for industrien som helhet. Av et utsett på nær én million fisk høsten 2017, har vi et produksjonssvinn på 15.805 fisk eller om lag 1,5 prosent som er innenfor normale feilmarginer i næringen,» skriver SalMar i en pressemelding.

– Når det er sagt, kan vi ikke få understreket nok at vi tar hendelsen som forårsaket dette svært alvorlig. Vi har i ettertid gjort flere undersøkelser, både interne og eksterne, som har avdekket flere områder som vi kan forbedre og en rekke tiltak er iverksatt med bakgrunn i dette, sier SalMars konsernsjef Olav-Andreas Ervik.

Ocean Farm-prosjektet var det første som mottok utviklingstillatelser av norske myndigheter i 2016, og målet er å redusere miljøavtrykket, forbedre fiskevelferd og svare på bransjens arealutfordringer.

«Ocean Farm 1» har vært et pilotprosjekt, med særlig oppmerksomhet rundt biologiske forhold og fiskevelferd. Det har vært et stort og krevende prosjekt for uttesting og utvikling av ny og innovativ utstyrsteknologi som kommer hele næringen til gode.

Utslaktingen fra merden, som har vært plassert i Frohavet utenfor Frøya, begynte i månedsskiftet september/oktober i fjor og ble avsluttet i starten av denne uken.

«Etter 15 måneder produksjon i sjøen kan vi slå fast at fisken har vist meget god tilvekst, og at kvaliteten er jevn og god. Det er observert lite lakselus og det har ikke vært nødvendig å gjennomføre en eneste lusebehandling,» påpeker SalMar.

– Oppsummert gir disse resultatene oss et svar på at retningen er riktig – de biologiske resultatene er bevis på det. Vi er trygge på at det å oppdrette laks lengre ut til havs er riktig, sier Ervik.

Med Ocean Farm-prosjektet skal SalMar bygge videre på det selskapet anser som fundamentale styrker ved offshore oppdrett i Norge. Norskehavet er selve hjemmet til den nord-atlantiske laksestammen, med god vannutskiftning og fordelaktige temperaturer fra Golfstrømmen.