Tester sekkedyr som ingrediens i fiskefôr

Nyheter
0

Vil laksen spise tunikater? Det skal Skretting, LetSea, Tunicat og resten av teamet i Ciona-prosjektet til bunns i.

Tunikater (også kalt sekkedyr) vokser langs hele norskeskysten, og fester seg lett på tau og brygger. De inneholder også marine proteiner og omega-3 fettsyrer, som er gode næringstoffer for fisk.

Nå vil et team bestående av Skretting Aquaculture Innovation (Skretting AI), Tunicat, SINTEF Ocean, LetSea, Nord Universitet og NCE Aquaculture finne ut om tunikater kan brukes i fiskefôr. Det skriver de i en pressemelding.

Partene skal undersøke hvilke deler av tunikatene som er best egnet til fôr, hvordan de kan prosesseres best, og ikke minst: Hvordan liker laksen å få dette servert? Øker det matlysten? Gir det bedre helse?

Krever lite
Tunicat (datterselskap av proteinprodusenten Pronofa) har tre lokaliteter med kommersiell produksjon av tunikater. Arten vokser ved å ta opp næringsstoffer fra havet, uten
bruk av gjødsel, vanning eller landareal.

Ifølge pressemeldingen kreves det lite innsats for å oppnå store volum av arten.

– Vi er midt i en oppskalering og produserer i dag produkter til dyrefôr og mat, noe som vil
være et viktig bidrag i å kunne løse Norges ambisjon om bærekraftig fôr til land og hav,
sier Magnus Petersen, prosjektleder for Tunicat.

Magnus Petersen i Tunicat. Foto: Pronofa

– Fôringredienser fra tunikater er lokalprodusert og har et lavt klimaavtrykk, helt i tråd med regjeringens ambisjon om å redusere fotavtrykket til havbruksnæringen, fortsetter han.

SINTEF Ocean leder prosjektet.

– I tillegg til å finne ut hvordan laksen påvirkes av fôr med tunikatmel er det viktig å
vurdere om dette er teknologisk og økonomisk gjennomførbart. Om det er mulig å oppnå god økonomi ved å produsere tunikatmel som fôringrediens, sier Inger Standal, seniorforsker ved SINTEF Ocean.

Skretting lager forsøksfôr
Skretting AI leter på sin side kontinuerlig etter nye bærekraftige fôrråvarer. De synes bruken av tunikater ser svært spennende ut:

– Dette prosjektsamarbeidet vil gi viktig kunnskap om tunikatmelets næringsverdi for
laks og effekt på fiskens ytelse, sier Gunvor Baardsen, leder for kvalitet og ingredienser hos Skretting AI.

Tunikater inneholder mye vann, slik at det må utvikles ny teknologi for å kunne høste og prosessere tunikatene til et mel med god næringssammensetning og akseptabel kostnad. Foto: Pronofa

Skretting AI skal produsere forsøksfôr med tunikatmel, mens forskningsstasjonen LetSea kjører forsøk for å avdekke fordøyelighet og tilvekst når det brukes fiskefôr med tunikatmel.

Prosjektet varer ut 2026, og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfinansiering (FHF).