Sunsea-sjefen dømt til å betale 4,4 millioner kroner til Norway Royal Salmon

Nyheter
1483

Frostating lagmannsrett forkastet anken fra Edgar Sandanger.

I februar i fjor ble styreleder og daglig leder i Sunsea, Edgar Sandanger, dømt av tingretten til å betale Norway Royal Salmon en erstatning på 4,4 millioner kroner for laks som var solgt uten oppgjør.

Sandanger anket dommen til lagmannsretten, som forkastet anken. Han anket deretter videre til Høyesterett, som i februar opphevet dommen fra lagmannsretten, og saken måtte derfor behandles på nytt.

Tvist om fem biler med fisk
Ny ankebehandling ble gjennomført i Ålesund tinghus 13-15. oktober i år. I en fersk dom, som iLaks har fått tilgang på, skriver Frostating lagmannsrett at tvistespørsmålet i saken er om vilkårene for å holde Edgar Sandanger personlig ansvarlig etter regelen i aksjeloven § 17-1, er oppfylt.

«Dette fordrer at det foreligger ansvarsgrunnlag, adekvat årsakssammenheng og økonomisk tap», heter det i dommen.

I dommen skriver lagmannsretten, at for å videreutvikle forretningsforholdet mellom partene, er det  «uomtvistet» at Sandanger tok kontakt med styreleder i Norway Royal Salmon for å selge inn en ny form for samarbeid mellom partene – en samproduksjon.

«Det sentrale ved en samproduksjon var at NRS skulle ha sikkerhet ved å beholde eierskapet til fisken, slik som ved leieproduksjon. NRS skulle levere fisk for produksjon til Sunsea, som Seafood i utgangspunktet skulle videreselge. Alternativt kunne fisken returneres til NRS, som da måtte besørge videresalg. Det var Seafood som besluttet hvilket ferdigprodukt som skulle produseres. Samarbeidet bestod i at NRS skulle ha oppgjør for råfisken, Sunsea skulle ha oppgjør for produksjonskostnadene, og Seafood og NRS skulle dele fortjenesten 50/50. Seafood hadde tilsvarende samproduksjonsavtale med andre leverandører», står det i dommen.

I perioden februar til juli 2017 leverte NRS 15 biler med fisk. De ti første bilene  ble produsert og solgt videre til kunder, og fortjenesten ble fordelt mellom NRS og Seafood.

«Tvisten omhandler de 5 siste bilene», skriver retten.

Retten mener det er sannsynliggjort at de 15 bilene ble levert under samproduksjonsavtalen, med den konsekvens at fisken ikke er registrert inn på en slik måte at NRS er sikret den sikkerhet som samproduksjonsavtalen forutsatte.

«Videre at ferdigproduserte varer hva gjelder de fem omtvistede bilene ble skipet ut før faktura for råvaren var betalt», skriver retten videre.

– Har opptrådt uaktsomt
«Det sentrale spørsmålet for lagmannsretten i denne sammenheng er om Edgar Sandanger kan klandres for avvikene i en slik grad at han personlig blir ansvarlig for tapet», heter det videre i dommen.

Retten mener at Sandanger, i kraft av å være både styreleder og daglig leder i Sunsea, har opptrådt uaktsomt og at det dermed foreligger et ansvarsgrunnlag. Retten mener Sandanger både var kjent med samproduksjonsavtalen og NRS sitt behov for sikkerhet i varelager, og at det må ligge til Sandanger å forsikre seg om at systemene for håndtering av en produksjonsavtale er på plass og at de fungerer.

«Det er ikke dokumentert at Sandanger har utvist noen aktivitet i denne sammenheng», skriver retten.

Lagmannsretten har deretter vurdert om det foreligger årsakssammenheng  og økonomisk tap. Retten mener problemet er at Sandanger synes å ha vært fraværende med oppfølging av avtalen med NRS.

«Sandangers manglende kontroll med oppfølgingen av avtalen er dermed en nødvendig betingelse for NRS sitt tap, og det foreligger derfor årsakssammenheng mellom hans unnlatelse og det tapet som oppstod for NRS ved at varene ble videresolgt», konkluderer lagmannsretten.

4,4 millioner kroner
Retten er videre enig med NRS at utgangspunktet for det økonomiske tapet må være råvareprisen på fisken. Ifølge retten utgjør det økonomiske tapet 4,4 millioner kroner, som viser råvareprisen på de fem bilene som ikke er betalt.

Anken fra Sandanger har etter dette ikke ført frem, og den er forkastet av Frostating lagmannsrett. Sandanger er også dømt til å betale 455.637 kroner i sakskostnader til NRS.

– Vi konstaterer med tilfredshet at Norway Royal Salmon har fått gjennomslag for sine anførsler på alle punkter både i tingretten og i lagmannsretten, sier advokat Ole Skeidsvoll Moe, partner i Arntzen de Besche Advokatfirma og prosessfullmektig for Norway Royal Salmon i saken.

iLaks har også bedt om en kommentar til dommen fra advokat Bjarte Reidar Aambø, som representerer Edgar Sandanger.