Flere brikker må på plass for landbasert oppdrett.
– Vi rigger oss for oppstart, men det er noen faktorer vi ikke kan kontrollere. Det handler i stor grad om finansmarkedet og å få tilgang på nok strøm, sier Knut Eikeland, daglig leder i oppdrettsselskapet Bue Salmon, til Firda.
Fra den forsiktige start med pilotanlegget på Bulandet, er selskapet nå klar til å satse betydelig mer. Det nye anlegget på Lutelandet, i Fjaler kommune i Sunnfjord, vil ha en produksjonskapasitet på 50.000 tonn laks. Første byggetrinn er planlagt med en produksjon på 12.600 tonn.
Les også: Bue Salmon har fått konsesjon for 50.000 tonn i Fjaler
Lakseoppdrett på land er energiintensiv industri, og til det trenger en mye strøm. Kraft blir tildelt på et regionalt nivå og på et statlig nivå. På det regionale er det BKK som står for tildeling, og på det statlige er det Statkraft.
BKK kan tildele opp til 4,99 megawatt, men alt over er det Statnett som må handtere.
– Vi har et veldig godt samarbeid med BKK, og om vi får all kraften vi kan fra dem, er det mulighet til å starte produksjon på det første byggetrinnet. Men hos Statnett står vi i kø, og vi vet per nå ikke hvor mye strøm vi vil få derifra, eller om vi i det hele tatt vil få mer strøm. Det blir veldig avgjørende for oss, sier Eikeland til avisen.
Strøm, og dermed produksjonskapasitet, er avgjørende for verdsettelse og finansiering av selskapet. Bue Salmon har engasjert DNB for å forberede finansieringen. Fra før har selskapet drøyt 80 aksjonærer, herunder den lokale milliardær Tom Eide Knutsen.
