Stolt-Nielsen: – Det var en tabbe å selge lakseoppdrett

Nyheter
0

Rederarving angrer på salg til Nutreco.

Skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen ville finne flaskehalsen. Der lå ofte lønnsomheten. Ettersom han ikke fikk eie flere matfiskkonsesjoner, måtte det være produksjon av smolt. På Fjon Bruk, like ved hjembyen Haugesund, fikk han bygget landets største smoltanlegg. Det skulle ledes av den unge bergenseren Bjørn Myrseth. Året var 1972.

Fra smolt tok Stolt Sea Farm steget over i matfisk. Først laks, etterfulgt av piggvar, kveite, stør, tilapia og tunfisk – i tråd med biologen Myrseths multi species strategi.

Fusjonert
Men laksen var hele tiden det viktigste, ikke minst for kontantrstrømmen, og i 2004 ble denne delen av virksomheten fusjonert med Nutreco-eide Marine Harvest. Sammen kunne duoen produsere 280.000 tonn laks.

Fjon Bruk ble forøvrig solgt ut av selskapet, og smoltanlegget er i dag eid av Alsaker-konsernet.

Niels Gregers Stolt-Nielsen. Foto: Stolt-Nielsen

Da John Fredriksen to år seinere kjøpte opp Marine Harvest, utgjorde Stolts laks en fjerdedel av selskapet. Under John Fredriksens regime har Marine Harvest, seinere omdøpt til Mowi, blitt mangedoblet i verdi.

Jacob Stolt-Nielsens sønn, Niels Gregers, som nå leder Stolt-Nielsen-konsernet, angrer på salget av laksesatsingen.

Tabbe
– Jeg er villig til å tilstå at det var en tabbe å selge lakseoppdrettsnæringen. Du må ta i betraktning at vi hadde holdt på med dette siden 1972 og det var en veldig syklisk næring der du tjente penger noen år og tapte penger noen år. Det er helt klart at vi ikke skulle solgt, men man kan ikke se bakover, man må se fremover, sier han til Dagens Næringsliv.

Stolt Sea Farm, eid av kjemikaletankrederiet Stolt-Nielsen, har beholdt oppdrettsakviteten for piggvar og sjøtunge. I fjor åpnet selskapet for å børsnotere Stolt Sea Farm i løpet av 2021.

Stolt-Nielsen kjemikalietanker. Foto: Stolt-Nielsen

I dag sier Stolt-Nielsen at de egentlig aldri hadde planer om å børsnotere Stolt Sea Farm. Men det var før de så prisingen av Atlantic Sapphire. På topp ble Florida-selskapet verdsatt til 12 milliarder kroner.

Plikt
– Selskapet hadde en høyere markedsverdi enn Stolt-Nielsen. Jesus, vi har holdt på med landbasert oppdrett i 30 år og med resirkuleringsteknologi i 20 år. Vi genererer allerede en betydelig positiv EBITDA (brutto driftsresultat, red.anm.). Hvis markedet er villig til å prise Atlantic Sapphire til den prisen, var det min plikt overfor aksjonærene å børsnotere dette, sier Stolt-Nielsen til DN.

Mottagelsen var skuffende.

Verdivurderingene lå på mellom 250 og 300 millioner dollar, men markedet ville ikke betale så mye, ifølge Stolt-Nielsen.