Stilte fiskeriministeren til veggs om modellen bak grunnrenteskatten

Nyheter
0

– Synes du kaoset som nå rår rundt helt grunnleggende skatteregler for havbruksnæringen er akseptabelt? Det ville Olve Grotle (H) ha svar på fra fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) i Stortingets spørretime.

Høyres fiskeripolitiske talsperson, Olve Grotle, konfronterte Myrseth om det han mener er for kompliserte rammer rundt grunnrenteskatten.

– Skattlegging av havbruksnæringen med en grunnrenteskatt kan se veldig trivielt ut fra et kontor i Eilert Sundts hus på Blindern. Men implementeringen er langt fra en «walk in the park», sa Grotle.

– Det er et komplisert skattesystem som vil være spesielt utfordrende for integrerte selskaper.

Sprikende estimater
Ifølge Grotle vil det oppstå internprisingsutfordringer for alle innsatsfaktorer som leveres internt i et konsern, og nevner blant annet smolt, brønnbåttjenester, slakt og prosessering som eksempler på slike faktorer.

– At modellen er svært komplisert og vanskelig, ser vi også i selskapers estimat over hvor stor del av overskuddet de må betale i grunnrenteskatt. Faktisk spriker det fra 4,5 til over 20 prosent. Dette kan gi et godt inntrykk i hvor vanskelig innføringen av grunnrenteskatten kan bli i praksis, fortsatte han.

Han mener at modellen som regjeringen har lagt frem for grunnrenteskatten vil by på utfordringer.

– Det vil skape et stort og unødvendig byråkrati, ressursbruk og usikkerhet, og utgjøre en fare for at næringen må betale mer skatt enn de reelle inntektene skulle tilsi.

– Vi så bortfall av investeringer for titalls milliarder, oppsigelser og konkurser. Viktige planer for vekst i en mer bærekraftig og grønnere retning ble lagt på is, sa Olve Grotle (H) om tiden etter at grunnrenteskatten ble foreslått og vedtatt. Foto: Skjermdump / Stortinget

Tror grunnrenteskatten er her for å bli
Myrseth påpekte på sin side at skattepolitikken ligger på finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) bord. På spørsmålet om «kaoset er akseptabelt», svarte hun likevel med å stille seg bak grunnrenteskatten.

– Jeg er rimelig sikker på den kommer til å stå seg over lang tid. Fordi den gir allerede så gode inntekter til fellesskapet vårt, som har gjort at vi blant annet kan ta ned prisene på barnehage, sa Myrseth.

Fiskeriministeren mener at fellesskapet og lokalsamfunn bør få mer igjen fra næringens inntjening. Hun viste til den økte produksjonsavgiften som har bidratt til ekstrainntekter for Havbruksfondet, og dermed til større utbetalinger til havbrukskommuner.

– Vi skal sikre at denne næringen skal fortsette å være i verdenstoppen på vegne av landet vårt, sa Cecilie Myrseth (Ap) i spørretimen. Foto: Skjermdump / Stortinget

– Jeg vil også advare mot å lage et bilde av at det er et totalt kaos i næringen, fortsatte hun, og viste til nye eksporttall fra Norges sjømatråd, som viser at både eksport og verdier går opp.

Les også: En svak krone vil sende sjømateksporten over 170 milliarder kroner i år

– Når det gjelder eksportrekorden som ble slått, er det flott. Men det skyldes pris og kroner, og ikke økt produksjon, kontret Grotle.

Sløyfe normprisrådet?
Grotle ville også vite om statsråden kan være innstilt på å sløyfe hele normprisrådet, som nå ikke skal innføres før sommeren 2024.

Høyres representant mener at internsalget av laks og ørret, og det store antallet transaksjoner hvert år, vil gjør det for komplisert for et normprisråd å fange opp alle faktorene, og gjøre det vanskelig å sette rettferdige priser.

– Normprisrådet skal innføres, men det ligger på en annen statsråd sitt bord, svarte Myrseth, igjen med henvisning til finansministeren.

– Store ambisjoner
Grotle kom så med et siste spørsmål til Myrseth:

– I stedet for å konsentrere seg om bærekraftig vekst, og hvordan man kan få bukt med utfordringer knyttet til miljø og fiskehelse, har tid og ressurser det siste året blitt brukt på en dårlig lovprosess og en dårlig skattemodell, sa han.

Han mener at både næringen, det offentlige og domstoler vil måtte bruke mye tid og ressurser på grunnrenteskatten de neste årene.

– Ser statsråden at alt styret med lakseskatten har tatt fra oss tid vi heller burde brukt på å utvikle havbruksnæringen vår, på å få til bærekraftig vekst, løse utfordringene og utvikle visjonene om Norge som verdensledende havbruksnasjon?

– Noen ganger kan det være lurt å utsette å ferdigstille spørsmålene sine til man skal inn i salen, for i morges kom det jo ut at vi skal komme med en melding på havbruk, svarte fiskeriministeren.

Les også: Varsler ny havbruksmelding om tillatelsessystemet

Myrseth minte om at fristen for å komme med innspill til rapporten fra Havbruksutvalget er 2. januar.

Tidligere statsråd Bjørnar Skjæran mottar NoU fra Havbruksutvalgets leder Linda Nøstbakken. Foto: Skjermdump NFD

– Det er viktig for meg å signalisere at denne regjeringen har store ambisjoner for næringen, både på vegne av kysten vår, for befolkningen vår, for inntektene til landet, og det skal vi gjøre mye med. Jeg gleder meg til å sette i gang med det arbeidet når høringsfristen går ut, og etter hvert legge frem ny politikk for havbruk for Stortinget.

Myrseth påpekte også at regjeringen vil legge frem en dyrevelferdsmelding våren 2024, som omfatter fiskehelse.

– Så jeg vil si at det skjer ganske mye på dette området med denne regjeringen, avsluttet hun.