Statsadvokaten henlegger sak mot Ocean Quality og Bremnes Seashore

Nyheter
835

Statsadvokaten i Rogaland har besluttet å henlegge sakene mot Ocean Quality og Bremnes Seashore, som var mistenkt for å ha ulovlig eksport PD-laks til Kina.

Det var i februar i 2018 at selskapene ble anmeldt til politiet. Ocean Quality nektet for at de hadde tjent økonomisk på dokumentforfalskning, mens Bremnes Seashore ikke forstod hvorfor de var dratt inn i saken. I tillegg suspenderte Ocean Quality to ansatte etter at Mattilsynet avdekket uriktig bruk av dokumenter.

Henlagt
Saken ble oversendt fra politiet til statsadvokaten i Rogaland i august i fjor, og nå er den avgjort, opplyser statsadvokat Folke Åmlid til iLaks.

– Jeg har avgjort saken og sendt den til politiet for effektuering av avgjørelsen for to daværende ansatte i Ocean Quality Hva avgjørelsen går ut på kan jeg ikke si før den er forkynt for de to. Jeg kan ikke se at politiet har forkynt avgjørelsen, skriver Åmlid i en e-post til iLaks.

iLaks har vært i kontakt med politiet i Sør-Vest, som foreløpig ikke kan si når saken blir forkynt for de tidligere ansatte i Ocean Quality.

Åmlid skriver videre til at iLaks at også en annen salgsrepresentant i Ocean Quality var under etterforskning i forbindelse med saken. Saken mot denne person er henlagt på grunn av bevisets stilling.

Videre er saken mot Ocean Quality henlagt etter bevisets stilling, samt saken mot daværende daglig leder i selskapet er henlagt da intet straffbart forhold anses bevist.

– Glade for at vi kan legge saken bak oss
I tillegg er saken både mot Bremnes Seashore og daglig leder Einar Eide henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist.

– At saken ble henlagt er helt i tråd med våre forventninger og vi er veldig glade for at vi nå kan legge saken bak oss, skriver Einar Eide i en e-post til iLaks.

Også Bjarte Salomonsen, styreleder i Ocean Quality, er glad over henleggelsen.

– Vi beklager at uriktige dokumenter ble brukt hos Ocean Quality av enkeltpersoner i en kort periode. Det har vi nulltoleranse for. Da vi oppdaget dette i januar 2018 gikk vi umiddelbart gjennom våre rutiner og systemer, og vi har innført ekstra kontrollpunkter rundt disse allerede etablerte rutinene. Alle skal være sikre på at Ocean Quality følger gjeldende lover og regler. Denne saken har omfattet administrative rapporteringsrutiner. Det har aldri vært fare for helse eller matsikkerhet for verken mennesker eller dyr, skriver Salomonsen til iLaks.