Slik vil han realisere Europas største landbaserte matfiskanlegg for laks

Nyheter
1657

Administrerende direktør Roy Høiås i Lighthouse Finance åpner opp om selskapets landbaserte milliardplaner hos søta bror.

Da koronapandemien traff i mars, avslørte oslobaserte Lighthouse Finance grandiose planer for et massivt landbasert oppdrettsanlegg i Sotenäs kommune i Sverige.

Anlegget har en prislapp på svimlende 17-20 milliarder svenske kroner, og skal etter planen produsere 100.000 tonn laks årlig.

Kritikk
I forbindelse med oppdrettsplanene har Lighthouse Finance etablert datterselskapet Quality Salmon, som de siste månedene har signert flere intensjonsavtaler for samarbeid med ulike aktører, inkludert den svenske kraftgiganten Vattenfall, det tyske industrikonsernet Siemens og Sekkingstad.

Fra kontraktssigneringen med Siemens: Roy Høiås i Lighthouse Finance (t.v.) og Mikael Kraft i Siemens. FOTO: Quality Salmon

Men disse samarbeidsavtalene har blitt møtt med skepsis lokalt. I oktober rapporterte Bohusläningen fra et informasjonsmøte på Folkets Hus i Kungshamn. Der hevdet kritikere at avtalene Quality Salmon så langt har presentert, egentlig bare er vanlige leverandøravtaler. 

– Den allmenne opinionen har oppfatning av at Siemens, Volvo (ingen avtale er offentliggjort her journ.anm.) og Vattenfall går inn med milliarder. Oppfatningen er at de store selskapene står bakom det her, uttalte Torbjørn Lundh, en innbygger i kommunen, under møtet.

– Men de har bare skrevet på en avtale. De har lovt at ’om dere vil kjøpe produkter av oss, så får dere kjøpe produkter av oss’, fortsatte han.

Administrerende direktør i Lighthouse Finance, Roy Høiås, avviste kritikken, ifølge Bohusläningen.

– Det finnes ingen uklarheter. Personen som står her med påstanden, det får han ta på egen kappe. Vi har avtale med Vattenfall og avtale med Siemens og det er ingen vanlige leverandøravtaler, som han prater om, kontret Høiås.

Nøkkelpartnere skal bidra med fem milliarder kroner
iLaks har bedt Roy Høiås utdype hvordan det gigantisk prosjektet skal finansieres.

– Vi skal finansiere bygg og tomten, hvor våre industripartnere leier sin del av produksjonslokalene. Det betyr at slakteri og prosessering skal leies av Sekkingstad. Med denne modellen vil våre industripartnere stå for arbeidskapital og produksjon. Quality Salmon vil eie industribyggene og leie disse ut på en 50 års leie, forklarer Høiås.

Ifølge Høiås er det også inngått avtaler med andre industripartnere, som skal være med å bygge anlegget. Han nevner her spesifikt Siemens og Vattenfall, som vil ha en stor leveranse til industriparken og «være en viktig del av finansieringen».

Vattenfall omtaler han som en «key performance partner», som sammen med andre slike partnere, vil dekke cirka fem milliarder kroner av den totale investeringen. Dette skal skje gjennom at disse partnerne signerer en avtale om, og leverer service og løsninger de neste 50 årene til Quality Salmon og de industripartnere som har signert. I tillegg skal det være grønn finansiering gjennom infrastrukturlån, opplyser Høiås.

– Resten vil bli levert som pay by use fra Quality Salmon til de enkelte leietagere av industriparken. Styrken i industripartnerne og at de er med for 50 år, gir selvfølgelig en betydelig løfteevne for Quality Salmon og industriparken, mener Høiås.

På spørsmål om hva som er hentet inn så langt, gir ikke Høiås ut noen konkrete summer, men svarer:

– Det som er hentet inn av kapital er at alle avtalepartnere bidrar med kapital frem til byggeperioden starter. Dette for at prosjekteringen skal ferdigstilles. Videre kapital vil bli hentet inn suksessivt til Quality Salmon, men den store delen av finansieringsarbeidet er vi i gang med og vi ser på infrastrukturfinansiering.

Saken fortsetter under bildet.

Skisse av det tenkte anlegget: ILLUSTRASJON: Lighthouse Finance/Quality Salmon

– Vi gir sjelden referanse på vegne av våre kunder
Da Lighthouse Finance holdt en pressekonferanse sammen med den svenske kommunen i mars, fortalte Høiås at selskapet «opererte innen akvakultur og sjømat i hele verden», og at de hadde kunder i hele industrien.

Høiås sa også at Lighthouse Finance hadde erfaringer i ulike flere leverandører innenfor landbasert oppdrett. Ifølge hjemmesiden til Lighthouse Finance har de sørget for over 600 millioner dollar i finansiering til sjømatprosjekter.

– Kan du konkretisere? Hvilke større prosjekter har dere finansiert tidligere?

– Lighthouse Finance er etablert på et utkjøp av CMA asset management. Vi har en lang historie i å finansiere i flere industrier, men gjorde en strategisk beslutning i 2013 for å kun fokusere mot sjømatindustrien globalt. Vi har i dag kunder fra flere kontinenter og innen forskjellige deler av verdikjeden. Vi i Lighthouse Finance gir sjelden referanse på vegne av våre kunder. Dette er det forskjellige grunner til fra våre kunders side. De som vi har referert til ligger ute på forskjellige medier, og den mest kjente er vel Cooke Aquaculture. Vi kan også informere at vi har finansiert og finansierer store deler av verdikjeden. Slakterier, oppdrett i sjø, landbasert RAS, restråstoffabrikker med mere, avslutter Høiås.