Vil bygge Europas største landbaserte matfiskanlegg i Sverige – skal produsere 100.000 tonn årlig

Nyheter
2092

Sotenäs kommune har inngått en avtale med oslobaserte Lighthouse Finance om bygging av Europas største landbaserte matfiskanlegg, som skal koste mellom 17 og 20 milliarder svenske kroner.

KART: Google

Det opplyser Sotenäs kommune i en pressemelding.

Kommunen er en utpreget kystkommune og størst i Sverige på mat fra havet. Den har over en periode jobbet med en lang rekke prosjekter, som har som mål å bidra til et livskraftig hav og et bærekraftig fiske.

Anlegget som Lighthouse Finance står bak skal produsere 100.000 tonn laks årlig fullt utbygd. RAS-anlegget skal leveres av israelske AquaMaof.

Lighthouse Finance håper å starte grunnarbeidet i løpet av 2021, med produksjonsstart i 2023.

«Det er startet arbeid med utarbeidelsen av en detaljert utbyggingsplan for Hogenäs norra, som er et nytt industriområde på 75 hektar kommunal jord. Etableringen er betinget av tillatelser fra relevante myndigheter», heter det i pressemeldingen.

Det opplyses ikke noe om finansiering knyttet til anlegget.

Styreleder i Lighthouse Finance er Frode Blakstad, som tidligere jobbet i KPMG. Han er i dag styreleder i blant annet Bjørøya, Namdal Rensefisk, AQS og Sekkingstad. Han har også en eierandel på 29,9 prosent i Lighthouse Finance, ifølge proff.no.