Slik reagerer Sjømatbedriftene på statsbudsjettet

Nyheter
806

Sjømatbedriftene er godt fornøyd med at regjeringen foreslår å bevilge 55 millioner kroner til Ocean Space Laboratories.

– En bærekraftig og sunn havøkonomi er viktig i kampen mot klimaendringene. Det at man nå foreslår 55 millioner kroner for å komme i gang med Ocean Space Laboratories i Trondheim er et svært viktig grep for fremtidens verdiskapning i havnæringene, sier Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Eriksson i en pressemelding.

Spent på innhold i plastavtale
Sjømatbedriftene har sammen med Kystrederiene, som de har dannet Kystalliansen sammen med, vært en pådriver i å få til en mer grønn skipsfart. Regjeringen bevilger 100 millioner kroner til dette formålet.

– Vi er naturlig nok glad for bevilgningen på 100 millioner kroner, men kunne godt tenkt oss en mer offensiv satsing på dette området, sier han.

Sjømatbedriftene og Kystrederiene har også lenge hatt en dialog med regjeringen om å få på plass en plastavtale mellom myndighetene og næringen. Regjeringen foreslår fem millioner kroner til en slik avtale for statsbudsjettet i 2020.

– Det er naturlig nok bra at regjeringen følger dette opp og kommer med midler slik at avtalen kan komme på plass. Så er vi naturlig nok spenst på hvilket innhold en slik avtale vil få. Vi skal bidra konstruktivt til at vi får til en best mulig avtale for både havet og næringen, sier Eriksson, og fortsetter:

– Det å fjerne plast fra havene våre er en kjempeoppgave og helt vesentlig for å realisere verdiskapingspotensialet i havet gjennom bærekraftig utvikling, sier han.

Vil ha mer penger til algeovervåking
Sjømatbedriftenes administrerende direktør viser til at regjeringen har bevilget ti millioner kroner til Havforskningsinstituttet for å bygge opp et nytt overvåkningssystem i kystsonen som blant annet skal varsle om algeoppblomstring.

– Det er viktig at man bli langt bedre på beredskap og varslingssystemer for å forhindre for eksempel algeoppblomstring. Vi så hvor sårbare vi var når dette inntraff oss tidligere i år. Spørsmålet er om midlene er tilstrekkelig for å kunne bygge opp overvåkningssystemet raskt og robust nok. Om nødvendig må regjeringen her være villig til å komme med mer penger under revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Eriksson.

Øke sjømatkonsumet
Regjeringen ønsker å styrke det forebyggende helsearbeidet og stimulere til sunnere kosthold. En vridning av kostholdet mot mer fisk kan gi store helsemessige effekter. I dag er det spesielt den yngre del av befolkningen som spiser for lite sjømat.

– Sjømatbedriftene er glad for at regjeringen opprettholder bevilgningene til dette formålet og foreslår å bruke 13 millioner kroner til sjømattiltak. Det vil være utrolig viktig å få opp konsumet av norsk sjømat blant barn- og unge. Dette er noe vi ønsker å bidra til, avslutter Robert Eriksson.