Sjømatrådet holder Haaland-summen hemmelig. Nå deler Marit Bjørgen hva hun fikk.

Nyheter
0

Skilegenden var tidligere ambassadør for norsk sjømat i utlandet. Superspissen Erling Braut Haaland er nytt ansikt utad.

I mars ble det kjent at Haaland, som spiller for det norske landslaget og Manchester City, og går under tittelen «verdens beste fotballspiller», har inngått en samarbeidsavtale med Norges Sjømatråd. Avtalen er satt til 2,5 år og trådte i kraft 1. april.

Ifølge Dagbladet Børsen vil imidlertid ikke sjømatrådet gå ut med hvor mye fotballstjernen får for å fronte blant annet norsk laks.

Statlig selskap
Sjømatrådet er et statlig aksjeselskap, heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Rådet finansieres gjennom en eksportavgift fra sjømatnæringen, og deres totale inntekter var på 579 millioner kroner i 2022. Til sammenligning tjener superspissen nesten en halv milliard kroner i året på fotball, ifølge finanstidsskriftet Forbes.

Sjømatrådet har ikke ønsket å gå ut med summen til Haaland. Den tidligere sjømat-ambassadøren og pensjonerte langrenns-esset Marit Bjørgen letter imidlertid på sløret, og avslører at hun fikk totalt 4,3 millioner kroner for sitt niårige samarbeid.

Haaland selv har ikke kommentert saken. Dagbladet har også kontaktet friidrettsutøver Karsten Warholm, som har hatt en lignende avtale med sjømatrådet. Han vil ikke kommentere sitt honorar. Sjømatrådet har bekreftet at Bjørgen fikk 4,3 millioner kroner for innsatsen.

Konkurransehensyn
– Utover det er vår vurdering at det ikke er hensiktsmessig å dele detaljer i avtalen ut ifra konkurransemessige og sensitive vilkår, av hensyn til vår posisjon i markedet for denne typen samarbeid, som er ett av flere viktige verktøy vi tar i bruk for å løse oppdraget vårt, uttaler kommunikasjonsdirektør Martin Skaug i Sjømatrådet til Dagbladet.

Sjømatrådet er riktignok unntatt fra offentlighetsloven.

Erling Braut Haaland og sjømatråd-sjef Christian Chramer da samarbeidet ble offentliggjort. Foto: Norges sjømatråd

Norges Sjømatråd driver promotering av norsk sjømat i utlandet. De skal også bidra til økt kunnskap om, og konsum av sjømat i Norge gjennom opplysningsarbeid. Selskapet er rådgivende organ for Nærings- og fiskeridepartementet i spørsmål om eksport og omsetning og produksjon knyttet til eksport av sjømat.