Sjømatadvokaten

Meninger
1003

Jeg jobber som fast advokat ved Wikborg Reins Bergens-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for fiskeri og havbruk. Min interesse for sjømat springer ut av alle de fantastiske somrene jeg har opplevd på Helgelandskysten helt fra barnsben av. På Helgelandskysten fikk jeg tidlig se den enorme aktiviteten og positivismen som omgir næringen, og dette har bidratt til at sjømatnæringen har virket interessant og tiltrekkende på meg. I tillegg er jeg jo eksepsjonelt glad i sjømat, og da alt fra skalldyr og oppdrettslaks til «egenfeska» småsei. Det er jo fantastisk å få jobbe med en næring og produkter som man bokstavelig talt liker!

Å like det man jobber med tror jeg også medfører at jeg blir mere engasjert og interessert i næringen. Jeg liker særlig godt å holde meg oppdatert på innovasjoner, slik som alt det nye utstyret vi nå ser knyttet til behandling av lakselus. Denne interessen for sjømatnæringen medførte at jeg etter jusstudiet søkte om og fikk en stilling i Fiskeri- og kystdepartementet (nå Nærings- og fiskeridepartementet). I departementet jobbet jeg særskilt med regelverket som regulerer oppdrettsvirksomhet. For meg som jurist var det da særlig spennende å få bred erfaring med forvaltningsrett og koblingen mellom jus, politikk og verdiskaping. I tillegg fikk jeg være med på å skrive både lover og forskrifter. Denne erfaringen kommer nær sagt daglig til nytte i mitt virke som advokat for sjømatnæringen. Jeg jobber mye med rådgiving til klienter om regelverk og tilpasninger av driften for å optimalisere verdiskapingen innenfor rammene av regelverket. I tillegg til rådgiving er det jo slik at også sjømatselskaper havner i rettslige tvister som blir avgjort av domstolene. Å representere sjømatselskaper i retten er kjempe moro, men også veldig arbeidskrevende i det man i en rettsak må være ekstremt godt forberedt og kjenne alle detaljer i saken i tillegg til at man selvsagt må ha fullstendig innsikt i det aktuelle regelverket.

Den norske sjømatnæringen er også en eksportsuksess og vi jobber mye med juridiske problemstillinger knyttet til eksport av sjømat. Vi har kontorer i flere land, og jeg merker stadig viktigheten av å være tilstede i det internasjonale markedet, også når det gjelder sjømatjuss.

2015 har så langt vært et hektisk og bra år for meg og for Fiskeri- og havbruksgruppen i Wikborg Rein. Vi merker at sjømatnæringen blir stadig viktigere, både for Norge og for jurister. Vi får mange flere søknader fra jusstudenter som ønsker å jobbe med sjømatnæringen nå enn for bare få år siden.

Jeg har selv forelest i forvaltningsrett ved universitetet i Bergen. Basert på tilbakemeldingen jeg har fått fra studentene der er det stor interesse for sjømatnæringen og jussen som omgir denne. Kanskje er det på tide at vi får flere tilbud om havbruksrett eller fiskerirett på universitetene?

Innlegget er gjengitt etter avtale med Yngel.no