Selskapet har vært på radaren til Mattilsynet i årevis. Slik gikk det med «prodfisk»-handleren Seawest

Nyheter
0

Ålesundseksportøren opplevde fall i omsetning og margin. Nå har de kjøpt produksjonsbedrift i Polen.

Ifjor omsatte selskapet for 647,5 millioner kroner, noe som er en nedgang på 22,5 millioner kroner fra året før. Driftsresultatet endte på 37,9 prosent. Selskapet oppnådde dermed en driftsmargin på 5,9 prosent.

Ved årsskiftet hadde selskapet en egenkapital på 47,8 millioner kroner og en totalkapital på 123,4 millioner. Egenkapitalandelen var på 38,7 prosent.

– Styret i Seawest er fornøyd med regnskapsåret 2023. Selskapet hadde en mindre, men forventet, nedgang i omsetning og resultat målt opp mot året 2022. Selskapet har hatt god utvikling de siste årene, hvilket hovedsakelig er et resultat av et bredt opparbeidet nettverk over flere ti-år i bransjen, opplyser daglig leder Stig Sætre i en e-post til iLaks.

Les også: Seawest har hatt en omsetningsvekst på over 2.000 prosent på fem år. Men vil si minst mulig

Tilbake etter korona
Det fremgår av regnskapet at 343,7 millioner kroner av omsetningen gikk til videreforedling og 303,8 millioner var knyttet til trading.

Stig Sætre, daglig leder Seawest. Foto: Facebook.

– Selskapets markeder var noen år preget av koronapandemien. Denne usikkerheten er nå borte og salget er tilbake til normalen. Selskapet har i tillegg de siste årene økt salgs- og markedsinnsatsen i andre markeder, forklarer han.

I fjor var salget fordelt mellom markedene Nord Amerika, Norge og Europa forøvrig. Det ble solgt mest i Norge, som stod for 268,8 millioner kroner omsetningen. Deretter kom Europa med 233,6 millioner kroner og til sist Nord Amerika med 145,2 millioner.

I inneværende år forventer Sætre at nivået for fjoråret blir videreført.

– Omsetningen for 2024 budsjetteres å ligge på samme nivå som 2023. Selskapet har også kjøpt egen produksjonsbedrift i Polen for å håndtere økende oppdragsmengde, noe som en forventer vil bidra til økt vekst for selskapet, skriver han.

Erfaren «prodfisk»-aktør
Like før jul i 2022 påla Mattilsynet eksportforbud for utførsel av produksjonsfisk til Seawest på kort varsel. Mattilsynet hadde avdekket at et parti på 19 tonn produksjonsfisk (fisk som er skadet eller har sår), som Seawest hadde kjøpt fra en annen Ålesundseksportør, Sjømatkompaniet, var blitt videresolgt til utlandet, uten feilretting i Norge. Fisken var blitt sendt direkte til den polske foredleren Almar.

I vinter ble det også kjent at Stig Sætre og sønnen Stephan Godøy Sætre, som driver selskapet Sego Seafood, ble avslørt av Mattilsynet for ulovlig eksport av produksjonsfisk, med kun to måneders mellomrom.

I forbindelse med saken uttalte Mattsynets seksjonssjef Lennart Floyd Berge følgende:

«Etter vår vurdering skal dere være godt kjent med bestemmelsen om at såkalt produksjonsfisk, ikke skal sendes ut av Norge. Til tross for dette, har dere omsatt og sendt flere partier ut av landet, uten nødvendig feilretting».

Les også: Sego Seafood innrømmet nytt eksportjuks. Ble avslørt av Mattilsynet for andre gang

Omorganiserer eierskapet
Ved utløpet av fjoråret hadde selskapet, som sysselsatte fem årsverk i fjor, en kontantbeholdning på 37 millioner kroner.

Stig Sætre eneeier av selskapet. I fjor tok han ut et tilleggsutbytte på 22,3 millioner kroner.

Sætre har forøvrig etablert to nye selskaper, med nesten like navn, Seawest og Seawest Holding, som hver har en aksjekapital på 30.000 kroner. Disse hadde ingen aktivitet i fjor.

Seawest 2023 2022 Endring
Omsetning 647,5 670,0 – 3,4 %
EBIT 37,9 49,1 – 11,2 %
Resultat før skatt 32,1 47,9 – 15,8 %
Driftsmargin 5,9 % 7,3 %
Alle tall i millioner kroner