Lakseeksportøren ba i fjor om råd for hvordan de kunne oppnå dispensasjon fra regelverket for feilretting.
Mattilsynet har det siste året trappet opp innsatsen rettet mot eksport av såkalt produksjonsfisk, også kalt «prodfisk». Dette er skadet fisk, med sår og misdannelser. Slik fisk må feilrettes i Norge før den kan eksporteres.
Selv om regelverket er godt kjent er det i den senere tid avdekket flere tilfeller av at bestemmelsene er blitt brutt. En av dem som er kommet på Mattilsynets radar er Sego Seafood, som driver virksomheten sin fra Blomsterdalen og Mathopen i Bergen. Nå har eksportøren kommet i Mattilsynets søkelys på nytt.
Uanmeldt tilsyn
Den 12. juni gjennomførte nemlig Mattilsynet et uanmeldt dokumenttilsyn hos Sego Seafood, sammen med Tollvesenet, ifølge et brev som iLaks har fått innsyn i. Mattilsynet foretok sporing av de to siste partiene som eksportøren sendte ut av Norge.
«Under tilsynet foretok vi sporing av de to siste partiene du har sendt ut av Norge. Du fremla fakturaer, fraktbrev, og pakkelister for disse partiene», forklarer Mattilsynet til daglig leder Stephan Godøy Sætre i tilsynsrapporten.
Sporingen ga bevis for ulovlig utførsel av produksjonsfisk.
«Dokumentasjonen viste at du har sendt fisk med sår, feil eller mangler ut av landet. Under tilsynet opplyste du at det meste av fisken du har sendt ut av landet har vært produksjonsfisk», fremgår det av brevet.
Ingen opptrapping
Ifølge Mattilsynet har Sætre innrømmet at han har eksportert «prodfisk» frem til ut i februar i år:
«Du opplyser at du har sluttet å sende produksjonsfisk ut av landet etter 22.02.2024. Dette samsvarer med dokumentasjonen du fremla under tilsynet».
Dette er altså ikke første gangen Mattilsynet har tatt Sego Seafood for uregelmessigheter. I fjor vinter avdekket Mattilsynet at eksportøren hadde sendt produksjonsfisk ut av landet. Den gangen nøyde Mattilsynet seg med såkalt veiledning for den nystartede eksportbedriften. Dette minner Mattilsynet Godøy Sætre om i brevet han mottok 12. juni.
«Du har tidligere mottatt skriftlig veiledning fra oss om regelverket for salg og eksport av fisk med sår, feil og mangler. Ettersom du nå har sluttet å sende produksjonsfisk ut av landet, velger vi i dette tilfellet ikke å bruke opptrappende virkemidler», konkluderer Mattilsynet.
Den 22. februar er forøvrig samme dag som iLaks var i kontakt med Stig Sætre, Stephan Godøy Sætres far, for å snakke om eksportselskapet Seawest.
Les også: Far og sønn ble tatt for «prodfisk»-juks med to måneders mellomrom
Ba om dispensasjonsråd
Selv om eksportøren fikk veiledning vinteren 2023, ba Godøy Sætre om ytterligere klargjøring. I et brev til Mattilsynet i fjor sommer etterspurte han råd om hvordan han kunne få dispensasjon fra «prodfisk»-regelverket. Mattilsynet ga ikke ham store forhåpninger.
«Vi kan allerede nå si at det skal mye til for at noe er et særlig tilfelle etter paragraf 17. Det kan for eksempel være dersom det er umulig å finne alternative løsninger, en kriseløsning eller lignende», svarte tilsynet.
Dermed strandet dispensasjonssøknaden. Men avklaringen har altså ikke forhindret Sætre og Sego Seafood i å fortsette å sende produksjonsfisk ut av landet, uten at den først er blitt feilrettet i Norge.
iLaks har vært i kontakt med Stephan Godøy Sætre. Han er på ferie til slutten av denne uken, og har sagt at han kan svare når han er kommet hjem.