Sealab Ocean Groups bostyrer: – Det ser ikke ut til at selskapet har fått noe knyttet til den transaksjonen

Nyheter
1036

Fire millioner kroner i gjeld og en nær bunnskrapt kassebeholdning sendte Sealab Ocean Group (SOG) til skifteretten.

Onsdag ble det kjent at det trondheimsbaserte teknologiselskapet SOG er blitt begjært konkurs. John Aksel Stav, daglig leder og partner i Bjerk Stav advokatfirma i Trondheim, har fått bostyrer-jobben.

Den noe begrensede oversikten Stav så langt har fått utarbeidet viser at det er beskjedne verdier i SOG – selv etter salget av de to datterselskapene Sealab AS og Sensomar AS for 105,4 millioner kroner.

– I balansen per september ligger (datterselskapet) Sealab AS inne, så det er ikke riktig. Men realiteten er en gjeld på fire millioner og null eiendeler. 60.000 kroner på konto. Det innebærer at selskapet ikke har fått noe ut av transaksjonene som har skjedd i datterselskapene, sier John Aksel Stav til iLaks.

Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer

Betaling
– Nå eier ikke det konkursbegjærte selskapet datterselskapene, og det ser ikke ut til at selskapet har fått noe knyttet til den transaksjonen nå i hvertfall. Jeg vet ikke om det er avtalt betaling, men det er opplagt en av de tingene jeg er nødt til å se på, sier Stav, før han legger til: – Og det er ikke spesielt for denne saken – alle transaksjoner som gjøres kort tid før en konkursåpning er det naturlig å se på.

Advokat John Aksel Stav er partner og daglig leder i Bjerkan Stav Advokatfirma. Foto: Bjerkan Stav

– Jeg har ikke grunn til å tro at det er skjedd noe gærnt her, men dette må sjekkes, presiserer han.

– Det er ikke noen ansatte i selskapet, ikke noen leieforhold. Enn så lenge blir det essensen av bobehandligen: Å klarlegge hva har skjedd med det som virket å være en verdi i selskapet. Og da må jeg selvfølgelig se på hva som har skjedd. Det gjør man i et hvert konkursbo, forklarer Stav.

Kreditorene
– Jeg har skjønt, av å ha lest i media og snakket med flere parter, at det er flere som mener det har skjedd noe som ikke er greit, og det gir meg grunn til å se på det. Men vi er så tidlig i bobehandlingen at jeg ikke har rukket å se på det ennå.

– Mitt fokus er å se om det er noe selskapet skulle ha fått betalt for. Jobben min er å få inn eventuelle penger som selskapet skulle hatt, og fordele disse til kreditorene – i tillegg til å se om de lover og regler som gjelder for å drive et aksjeselskap er blitt fulgt.

Stav vil bruke tiden fremover på å sette seg grundig inn i saken.

– Jeg skal møter i neste uke med ledelsen, og vil da få vite mer, sier han.

Les også: Sealab Ocean Group begjært konkurs

Overrasket
Milan Markovic, som gjennom selskapet Slottvarden er gründer og største aksjonær i SOG, er ikke fornøyd med hvordan selskapet har blitt drevet den siste tiden.

– Først av alt er vi overrasket over at styreleder Ståle Spjøtvold ikke holder oss informert om styrets beslutning i en så viktig sak som dette. Vi holdes som vanlig utenfor alle beslutninger – til tross for at vi er største aksjonær i selskapet. Helt tilfeldig fikk vi i dag en telefon fra en tredjepart som hadde fått med seg at det har blitt levert oppbudsbegjæring i går, sier Markovic til iLaks.

Les også: Raser etter oppkjøpet av Sealab: – Vi er blitt frarøvet selskapet vårt, og vi er blitt betalt med monopolpenger

– Vi stiller mange spørsmål rundt prosessen som er ledet av styreleder Spjøtvold. Aksjeloven inneholder en rekke særlige regler som stiller omfattende og detaljerte krav til de opplysninger som styret skal gi både til generalforsamlingen, den enkelte aksjonær, ansatte og andre som er berørt av slike avgjørelser, ikke minst transaksjonen av datterselskapene Sealab AS og Sensomar AS. Disse ble som kjent overdratt for kroner null til CageEye i august i år. Styreleder Spjøtvold bekreftet i generalforsamling 7. september at han ikke gjorde noen verdivurdering slik loven krever, hverken av kjøper eller de to datterselskapene han solgte. Også her ble vi holdt helt utenfor, fortsetter Markovic.

Milan Markovic. FOTO: Trine Forsland

Tillit
– Tillit er et nøkkelord i forhold til lojalitetsplikten. Styret må ha tillit bak seg og de beslutningene som blir foretatt. Misbruk av myndighet fjerner denne tilliten, hvilket kan skape en ødeleggende situasjon for aksjonærer og kreditorer, sier Markovic, før han fyrer av en bredside: – Jeg er overbevist om at det sittende styret har gjort alle de kardinalfeil som er mulig å gjøre i sin håndtering av både morselskap og det nevnte salget av datterselskapene, sier han.

Ståle Spjøtvold ønsker ikke å kommentere den dagsferske konkursbegjæringen.

– All henvendelse i saken bes rettet bostyrer John Aksel Stav, skriver han i en epost til iLaks.