Thomas W. Grieg er blodfersk trainee i det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet North Atlantic Drilling. Med utdannelse fra NTNU i Trondheim og som en del av Grieg-familien med eierskap av milliardverdier i shipping, laks og forsikring, har han mange jobbalternativer foran seg.
Han har valgt oljeservice.
En fot i sjømat
Den unge bergenseren har nylig lagt bak seg et omfattende Maritime Trainee-program. Programmet har strukket seg langs vidtrekkende akser: Nettverksarbeid, intense studier og internasjonale kulturrollespill, til testing av redningsbåter på Nutec og ship-spotting i Singapore. Han anbefaler dette programmet på det sterkeste til de fremmøtte jobbsøkerne under Youngfish’ jobbseminar under North Atlantic Seafood Conference tirsdag kveld.
– Jeg har en fot i sjømat og en i olje, sier Grieg. Han er blant arvingene til familieselskapet Grieg Holdings som kontrollerer aksjemajoriteten i børsnoterte Grieg Seafood, med et slaktevolum på 72.000 tonn laks i 2015.
– Det er ikke alltid like bra som det kan virke som, sier han om lakseoppdrett. – Det er mye oppslag i media. Lus, AGD og selvfølgelig rømming. Det er ikke så ille som det ser ut i avisene, men alt i alt senker det attraktiviteten til sjømatindustrien, mener han.
Ikke sexy
– Da jeg søkte jobb, diskuterte jeg og en kamerat om vi skulle søke jobb i sjømat eller olje. Han sa: Sjømat er ikke sexy.
– For å gjøre det sexy, må vi se på hva de unge er ute etter, sier Grieg og etterlyser et maritimt trainee-program for sjømat, tilsvarende olje.
– Et selskap som investerer så mye i en trainee viser at selskapet virkelig vil satse på deg, påpeker han.
Sosialt ansvar
– Vi trenger god mediedekning og vi trenger å være attraktive for ungdommen. Jeg håper på å få se noe tilsvarende i sjømatindustrien i et av de kommende år.
Grieg får støtte fra Frøystein Gjesdal, rektor ved Norges Handelshøyskole.
– Det er ikke til å legge skjul på at denne næringen tiltrekker seg negativ publisitet. Studentene våre er opptatt av sosialt ansvar. Det er ikke bare fokus på profittmaksimering. Dette er noe som jeg antar bedriftene tar tak i, sier han.
– Jeg tror en god idé for å rekruttere studentene inn til et selskap er å kapre dem et par år før de er ferdige med studiene. Da vil de være mer åpne for å gå inn i denne industrien, mener Gjesdal.
Lerøys konsernsjef Henning Beltestad liker tanken på et trainee-program for sjømat.
– Det hadde vært en drøm. De må spesialisere seg innen salg, produksjon, IT, logistikk – de må kunne litt om alt. Det hadde vært en drøm om vi kunne fått til, sier han.