Scotland the brave

Nyheter
1116

– Vi har vært i Loch Fyne i 25 år. Vi har gått gjennom perioder med ulike eiere, men anlegget har vært her hele tiden. Vi har vært her i 25 år, og vil være her i nye 25 år, Ian MacIntyre, sjef for region South i The Scottish Salmon Company, til iLaks.

The Scottish Salmon Company (SSC) gikk tidligere under navnet Lighthouse Caledonia, og før det Pan Fish Scotland. Pan Fish, på sin side, kjøpte i 1996 kjøpte selskapet Lighthouse fra svenske Volvo.

Identitet
Skiftende eiere, men også laber lønnsomhet relativt til sine børsnoterte konkurrenter, har gitt et søk etter identitet. I likhet med sine færøyiske naboer oppnår skottene prispremie for sin laks sammenlignet med den norske markedslederen.

Les også: – Den beste i verden

– Det er vanskelig å konkurrere med Norge og andre land. Vi er det eneste skotske oppdrettselskapet. Vi er kun her, og det er viktig for oss. Det er viktig å få oss ut av hver stamme. Vi er 100 prosent skotske, understreker MacIntyre, som leder virksomheten i Loch Fyne.

Stolt skotte: Sekkepipeblåser ved inngangen til Inveraray Castle.

Selskapet driver lakseoppdrett i tre skotske regioner; Loch Fyne, Mull og Hebridene. Satsingen på det skotske, i markedsføring og merkevarebygging, er godt forankret i organisasjonen.

– Vårt fokus er å selge fisken vår til high end-markedet, supermarkeder og røykerier. Det er spesielt. Alle kan produsere en kvalitetslaks, men hva får deg til å stand out of the crowd, fortsetter MacIntyre.

Avl
I arbeidet med å differensiere produktet er valg av leverandører viktig.

– Vi prøver å bruke skotske leverandører, sier han og fremhever særlig Fusion Marine. – Vi bruker Landcatch, AquaGen og SalmoBreed, men planlegger å starte et eget avlsprogram. Langass klekkeri henter stamfisk fra Hebridenes elver.

Inveraray Castle ligger like ved Loch Fyne.

– Hva gjør oss annerledes? spør han, før han selv svarer: – Vi må gjøre noe for å skille oss ut.

Strategien med skotsk patriotisme og gastronomi passer som hånd i hanske i denne parten av landet. Her er Loch Fynes berømte østers og sjøkreps, samt flere eksklusive lakserøykerier og sjømatrestauranter, i tillegg til de sedvanlige whiskydestillerier og turisme som preger hele den skotske vestkysten.

Bærekraftige
– Det er avgjørende for oss å vise at vi er bærekraftige. En viktig del av det er å drive miljømessig forsvarlig. Lakseoppdrett er viktig for sysselsetting i området.

Men lakseoppdrett er ikke den største arbeidsgiveren her i Argyle. Det er skogsdrift.

– Lakseoppdrett og turisme er nok viktigere for Highlands og Western Isles. Vi sysselsetter 480 mennesker på oppdrett og foredling. I området her er vi blant de største arbeidsgiverne. I noen, mer rurale, områder er vi nok den eneste arbeidsgiveren.

– Vi prøver å bruke lokale leverandører der vi kan for å opprettholde de relativt skjøre områdene vi driver i.

Les også: – Vi må vise at vi driver bærekraftig

I et marked som skriker etter mer fisk øker SSC sitt slaktevolum med 5.000 tonn i 2016.

– I år vil vi produsere 30.000 tonn – opp fra 25.000 tonn ifjor, sier MacIntyre.

For å kunne tilby kontinuerlig slakting året rundt har SSC forskjellige årsklasser i Loch Fyne/Clyde, Mull og Hebridene.

Ian MacIntyre

– Vi vil ikke ha ubalanse mellom årsklassene i utsettene, bemerker han.

Flaskehals
I motsetning til Norge er det ikke konsesjoner som begrenser landets lakseproduksjon. Det er lokaliteter. For det er kamp om arealene her. I likhet med konkurrenten Marine Harvest leiter SSC stadig etter nye lokaliteter – både i nord og sør.

– Det er de samme clustrene, vi ekspanderer i disse. Vi vil øke på de eksisterende lokalitetene. Noen av dem har relativt lav biomasse.

– For 25 år siden var det ikke samme teknologi som nå. Vi akkumulerer lisenser og ekspanderer på de eksisterende. Vi vil i bunn og grunn maksimere produksjonen. Det kan innebære konsolidering av lisenser, sier MacIntyre videre.