Scana Offshore sikrer seg storkontrakt på 100 mill med Nordlaks’ Havfarm

Nyheter
2018

Selskapet har jaktet nye bein å stå på etter oljekrisen. Nå har gjennombruddet kommet i havbruksnæringen.

– Dette åpner et helt nytt segment for oss. Det som er så spennende, er at vi bruker offshorekunnskapen i et helt nytt marked, sier administrerende direktør Bjørn Torkildsen i Incus Investor, etter at datterselskapet Scana Offshore har sikret seg en havbrukskontrakt verdt 100 millioner kroner.

Oppdragsgiver er Nordlaks.

Incus Investor var tidligere kjent som Scana Industrier og har gått gjennom en rekke tøffe år. Selskapet har ikke hatt positivt resultat siden 2009, og totalt er om lag 1,1 milliarder kroner tapt de siste åtte årene. Incus Investor har virksomhet i flere segmenter, men de viktigste er oljemarkedet og produksjon av stålkonstruksjoner.

Trengte flere bein
Selskapet var allerede i trøbbel da oljekrisen rammet for fullt fra 2014. Med krisen startet et arbeid for å bli mindre avhengig av olje.

– Da nedgangstidene kom, så vi at vi trengte flere bein å stå på. Vi så på havbruk og flytende vindmøller som to markedet med stort potensial, og der det var mulig å bruke den kompetansen vi allerede hadde, sier Torkildsen.

– Nå har vi fått gjennombruddet innen oppdrett. Forhåpentligvis får vi det snart også innen havvind, legger han til.

Ifølge Torkildsen er 100 millioner en betydelig kontrakt for datterselskapet Scana Offshore, som har hovedkontor i Vestby i Akershus.

– Det er veldig stort. Dette er en bedrift med 20 ansatte. Nå begynner det å hjelpe godt på ordreboken, sier han.

Oppdrett til havs
Scana Offshore skal levere forankringssystem, kjetting, ankere og strømkabel til Nordlaks, som skal bygge sin første Havfarm. Den skal ligge vest for Stokmarknes når den kommer i produksjon.

Havfarmen er 385 meter lang og bygges av det kinesiske verftet CIMC Raffles Offshore.