Carnegie-analytiker Henrik Knutsen tror storaktørene har mest å tjene på den nye Havbruksmeldingen, men tror ikke den vedtas i sin nåværende form.
Regjeringen la frem sin etterlengtede Havbruksmelding torsdag, og foreslo der et grunnleggende skifte i hvordan næringen bør reguleres i fremtiden.
“Meldingen etterlater flere spørsmål enn svar. Selv om det eksisterende trafikklyssystemet absolutt har sine feil og mangler, er vi ikke overbevist om at dette er den rette kuren,” skriver Henrik Knutsen i et notat til sine kunder.
Tviler på støtte
“Kjerneforslaget er å gå bort fra volumbaserte restriksjoner (maksimal tillatt biomasse) og heller fokusere på miljøpåvirkningen av oppdrettsvirksomhet med lus som begrensende faktor. Sannsynligheten for at dette forslaget går gjennom Stortinget anser vi som svært lav.”

Les også: Styrt avvikling – for både havbruk og villaks
Han ser noen klare vinnere fra forslaget.
“De foreslåtte endringene vil komme de større aktørene til gode av mange grunner. For det første har de de største “lokalitetsbeholdningene”, slik at de kan velge og vrake hvilke steder de vil øke produksjonen på (helst de beste lokalitetene med minst utslipp). Mindre aktører vil ikke ha samme fleksibilitet på grunn av færre lokaliteter, og følgelig lavere sannsynlighet for “en god lokalitet” med høy produksjonsgrense. For det andre vil de større (og mindre belånte) aktørene også ha den beste tilpasningsevnen til å gjøre de nødvendige investeringene i skjermingsteknologi (luselasere, nedsenket eller lukket merd). Det vil derfor dukke opp enda større stordriftsfordeler i bransjen.
Kostbart
Han ser også for seg at deler av næringen flyttes nordover langs kysten.
“En annen viktig faktor er at det vil bli stadig mer kostbart å produsere i områdene med høyest lusetrykk (historisk har dette vært Vestlandet, PO3 og PO4). Den relative arealvinneren blir Nord-Norge, som (historisk) har hatt det laveste lusetrykket.”
Analytikeren ser en potensiell vinner fra Havbruksmeldingen.
“På et relativt grunnlag blant de største børsnoterte navnene, mener vi SalMar bør være den aktøren som får mest nytte om dette går igjennom (selv om vi tror sannsynligheten er lav) på grunn av sitt solide fotavtrykk i Nord-Norge og også gode lokaliteter i Midt-Norge,” konkluderer Knutsen.
