Lakseoppdretter Sondre Eide ser gode vekstmuligheter i regjeringens nye konsesjonsregime.
Torsdag ettermiddag la fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss frem den lenge annonserte Havbruksmeldingen. Reaksjonene blant de mange fremmøtte i Havrommet, på Skoltegrunnskaien i Bergen, var delte og avmålte.
Men Sondre Eide, tredje generasjons lakseoppdretter i Hålandsdalen og visjonær tilhenger av lukkede anlegg i sjø, var fornøyd med det han fikk høre.
Les også: Fiskeri- og havministeren: – Dette er egentlig en miljøfleksordning i bredt
Incentiver
– Veldig positivt i form av at de får et system der du miljøpåvirkning ytre miljø og lusepåvirkning og at du har en viss fiskevelferd da. Og så tenker jeg at incentivene er det viktigste. At en har incentiver til teknologiutvikling som gjør at du kan ha bedre fiskevelferd og mindre påvirkning. Og da kan du produsere mer og mer. Da er det kanskje realistisk å kanskje femdoble produksjonen, spår Sondre Eide.
Samtidig er Eide Fjordbruk, som de fleste andre oppdrettere, belånt i banker hvor konsesjonene utgjør en vesentlig del av panteverdiene.
– Tror du omleggelsen av konsesjonsystemet vil være krevende for bankene?
– Jeg tenker at et kortsiktig perspektiv så vil det være usikkerhet på hvor fort dette teknologiskifte vil skje. Ser en på infrstruktur, ser en på muligheter, så tar det tid. Bygge enheter, strøm på lokaliteter, teknologiutvikling, sertifisering. Så jeg tror på lang sikt vil det være svært positivt, men på kort sikt vil det være usikkerhet for hvor kort denne veksten kommer, sier Eide til iLaks.
– Vil dette kunne legge til rette for store lukkede fabrikker i sjø?
– Jeg tenker at det vil være den som klarer å ha den teknologien med minst påvirkning og best fiskevelferd som vinner – og i størst volum.

Avgift
Blant grepene som regjeringen har foreslått for å styrke fiskevelferden, og muligens presse oppdrett i økt grad inn i lukkede anlegg, er at det skal koste penger å ha høy dødelighet og lusebelastning.
– Det er positivt at regjeringen foreslår å innføre en avgift på tapt fisk, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, til iLaks.
– Vi tror at en avgift kan være et effektivt grep for å redusere dødeligheten og bedre velferden. En veldig viktig forutsetning for dette er imidlertid at avgiften settes høyt nok til at den får effekt, sier hun.
– Vi ser at regjeringen varsler at avgiftssatsen vil begynne lavt og at den eventuelt kan økes over tid. Selv om vi har forståelse for at det er ønskelig med en gradvis opptrapping, vil vi sterkt advare mot å sette satsen for lavt innledningsvis, sier Kleveland.