Seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet region Midt forklarer hvorfor de skrev at 16.000 fisk var «rømt» fra SalMars havmerd, mens selskapet selv omtalte det som «produksjonssvinn».
Det var torsdag at Fiskeridirektoratet meldte at 16.000 fisk rømte i forbindelse med en utilsiktet mindre krengning på SalMars merd på Frohavet utenfor Trøndelag i september. Kort tid etter kom SalMar med en pressemelding, der de blant annet skrev at «av et utsett på nær én million fisk høsten 2017, har vi et produksjonssvinn på 15.805 fisk eller om lag 1,5 prosent som er innenfor normale feilmarginer i næringen.»
Så hvorfor bruker direktoratet og SalMar to forskjellige begreper om samme hendelse?
– All fisk som ikke er blir tatt opp som dødfisk eller blir slaktet ut, blir ansett som rømt når det har vært en rømmingshendelse i forkant, sier Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet region Midt til iLaks.
– Ikke noe unikt
Ifølge Kjæmpenes er det slik de får alle tall fra rømminger i næringen.
– Det er derfor ikke noe unikt med denne hendelsen fra SalMar, sier Kjæmpenes, som registrerer at Fiskeridirektoratet og SalMar opererer med ulike begrep.
– SalMar har lagt vekt på produksjonssvinn. De står fritt til det slik de gjorde i pressemeldingen. Vi tolker alle avvik etter opptelling som rømt fisk, sier hun.
– Umulig å svare på hvor mye fisk som er rømt
Til iLaks sier konsernsjef Olav-Andreas Ervik i SalMar at når selskapet viser til produksjonssvinn så er det fra utsett til slakt.
– Hvor mye som faktisk er rømt, og hva som skyldes fisk som har dødd av ulike årsaker, uten å ha blitt fanget opp av dødfisksystemene er umulig å svare på. Det vi kan si sikker er som vi skrev i pressemeldingen at vi har fanget 82 rømte fisk og at vi har et totalt avvik fra utsett til slakt på 15.805 fisk eller 1,5 prosent. Dette er ikke et større relativt svinn, enn det som er vanlig for industrien som helhet, sier Ervik.
Ervik gjentar at de tar hendelsen som forårsaket hendelsen «svært alvorlig».
– De konkrete tiltakene som er gjort etter hendelsen vil bli beskrevet i en sluttrapport til Fiskeridirektoratet, avslutter Ervik.